Το Υπουργικό ενέκρινε την Στρατηγική Οικονομικής Διπλωματίας 2021 - 2023

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα της Στρατηγική Οικονομικής Διπλωματίας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2023, με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις Διπλωματικές του Αποστολές, αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας, όπως αυτά καθορίζονται από τα αρμόδια Υπουργεία και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι η οικονομική διπλωματία ασκείται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους άξονες πολιτικής της κυβέρνησης και τις πολιτικές προτεραιότητες των αρμοδίων Υπουργείων, όπως αυτές ενσωματώνονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής και στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα προωθεί την υλοποίηση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας και θα διευκολύνει και ενισχύει το έργο όλων των άλλων βασικών συντελεστών του οικονομικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου, μέσω της προβολής και προώθησης των πολιτικών προτεραιοτήτων και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της Στρατηγικής.


Εμπόριο, Ξένες επενδύσεις, Καινοτομία και Branding

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, ο επιθυμητός αντίκτυπος της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας είναι η ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας από το αυξημένο εμπόριο, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, την καινοτομία και την ενίσχυση της εθνικής εικόνας (branding) στο εξωτερικό, μέσω ενίσχυσης των κυβερνητικών δυνατοτήτων και της διεθνούς επιρροής, μεγιστοποιώντας τα οφέλη που προκύπτουν από τις διπλωματικές σχέσεις.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι ο επιθυμητός αντίκτυπος θα επιδιωχθεί μέσα από την προώθηση των εξής στρατηγικών στόχων:

Συμβολή στην αύξηση των εξαγωγών και του μεριδίου αγοράς για τον Κυπριακό επιχειρηματικό τομέα.
Προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), προσανατολισμένων στην αποδοτικότητα και τους στρατηγικούς πόρους, που μεγιστοποιούν την προστιθέμενη αξία και μπορούν να μετακυλήσουν καινοτομία στην οικονομία.

Προώθηση και εδραίωση μιας συνεκτικής και συναφούς εθνικής εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό.

Μηχανισμός συνεργασίας σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό και υλοποίηση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας, θεσπίστηκε μηχανισμός συνεργασίας σε δυο επίπεδα, το πολιτικό και το τεχνοκρατικό.

Στο πολιτικό επίπεδο, προνοείται η θέσπιση Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική Διπλωματία, η οποία απαρτίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ακόμη ότι στη Διυπουργική Επιτροπή δύναται να συμμετέχουν και άλλοι Υπουργοί / Υφυπουργοί αναλόγως των θεμάτων και τομέων πολιτικής που θα συζητούνται.

Όσον αφορά το τεχνοκρατικό επίπεδο, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η στρατηγική διαλαμβάνει τη θέσπιση της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική Διπλωματία, με εκπρόσωπους από τα αρμόδια Υπουργεία και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας βασίστηκε σε συστάσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίες διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις πρακτικές άλλων χωρών, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου. Η  σχετικά μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2021 - 14:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Λίβανος: Σύσκεψη του Ανώτερου Δικαστικού Συμβουλίου την Τρίτη για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού
13:33
Α.Νεοφύτου: Θα μεριμνήσουμε έτσι ώστε να περάσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ευρύτερο καλό
13:11
ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη την ώρα που δοκιμάζεται από την ακρίβεια
12:46
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand