Το Υπουργικό ενέκρινε την Στρατηγική Οικονομικής Διπλωματίας 2021 - 2023

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα της Στρατηγική Οικονομικής Διπλωματίας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2023, με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις Διπλωματικές του Αποστολές, αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας, όπως αυτά καθορίζονται από τα αρμόδια Υπουργεία και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι η οικονομική διπλωματία ασκείται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους άξονες πολιτικής της κυβέρνησης και τις πολιτικές προτεραιότητες των αρμοδίων Υπουργείων, όπως αυτές ενσωματώνονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής και στον ετήσιο προϋπολογισμό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα προωθεί την υλοποίηση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας και θα διευκολύνει και ενισχύει το έργο όλων των άλλων βασικών συντελεστών του οικονομικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος της Κύπρου, μέσω της προβολής και προώθησης των πολιτικών προτεραιοτήτων και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της Στρατηγικής.


Εμπόριο, Ξένες επενδύσεις, Καινοτομία και Branding

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, ο επιθυμητός αντίκτυπος της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας είναι η ενίσχυση της οικονομικής ευημερίας από το αυξημένο εμπόριο, τις άμεσες ξένες επενδύσεις, την καινοτομία και την ενίσχυση της εθνικής εικόνας (branding) στο εξωτερικό, μέσω ενίσχυσης των κυβερνητικών δυνατοτήτων και της διεθνούς επιρροής, μεγιστοποιώντας τα οφέλη που προκύπτουν από τις διπλωματικές σχέσεις.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι ο επιθυμητός αντίκτυπος θα επιδιωχθεί μέσα από την προώθηση των εξής στρατηγικών στόχων:

Συμβολή στην αύξηση των εξαγωγών και του μεριδίου αγοράς για τον Κυπριακό επιχειρηματικό τομέα.
Προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), προσανατολισμένων στην αποδοτικότητα και τους στρατηγικούς πόρους, που μεγιστοποιούν την προστιθέμενη αξία και μπορούν να μετακυλήσουν καινοτομία στην οικονομία.

Προώθηση και εδραίωση μιας συνεκτικής και συναφούς εθνικής εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό.

Μηχανισμός συνεργασίας σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό και υλοποίηση της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας, θεσπίστηκε μηχανισμός συνεργασίας σε δυο επίπεδα, το πολιτικό και το τεχνοκρατικό.

Στο πολιτικό επίπεδο, προνοείται η θέσπιση Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική Διπλωματία, η οποία απαρτίζεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το ΥΠΕΞ επισημαίνει ακόμη ότι στη Διυπουργική Επιτροπή δύναται να συμμετέχουν και άλλοι Υπουργοί / Υφυπουργοί αναλόγως των θεμάτων και τομέων πολιτικής που θα συζητούνται.

Όσον αφορά το τεχνοκρατικό επίπεδο, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η στρατηγική διαλαμβάνει τη θέσπιση της Ομάδας Εργασίας για την Οικονομική Διπλωματία, με εκπρόσωπους από τα αρμόδια Υπουργεία και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας βασίστηκε σε συστάσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίες διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις πρακτικές άλλων χωρών, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου. Η  σχετικά μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2021 - 14:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Επαναρχίζουν τον Μάιο τα δρομολόγια Κύπρου - Ελλάδας
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
13:01
Περιπολίες σκαφών της Κύπρου ανοικτά του Λιβάνου (Βίντεο)
12:46
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί (Βίντεο)
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.