H ομάδα ΜΗΤΡΑ Χοροθέατρο παρουσιάζει την παράσταση  «ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ»

Η παράσταση πραγματεύεται τις έννοιες  του χώρου,  του χρόνου και του τόπου ξεναγώντας τους θεατές σε ένα σουρεαλιστικό  «Αμμοχωστιανό» σύμπαν. Η πόλη της Αμμοχώστου, αναφερόμενη ως σύμβολο ενός «ανθισμένου» και «καρποφόρου» μικρόκοσμου, μετατρέπεται σε τοπίο μέσα στο οποίο χορευτές και ηθοποιός ανακαλούν εικόνες του παρελθόντος και της φαντασίας δημιουργώντας  πιθανές πραγματικότητες.

Σημείωμα χορογράφου

Η  ιδέα ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι η νέα γενιά ειδικότερα δεν γνωρίζει αρκετά για την ιστορία της πόλης της Αμμοχώστου, παρά μόνο το γεγονός ότι είναι μια πόλη φάντασμα και ότι κάποτε ήταν αναπτυγμένη. Πώς μπορείς λοιπόν να παλεύεις για κάτι όταν δεν το γνωρίζεις, όταν δεν σου λείπει; Πώς μπορείς να το διεκδικήσεις αν δεν το είχες ποτέ για να νιώσεις την έλλειψη του

Η χορογραφική μου προσέγγιση είναι ένας παραλληλισμός της πόλης της Αμμοχώστου, με πτυχές του εαυτού μας  οι οποίες που είναι όμορφες, αγνές και ίσως ακατέργαστες. Το κείμενο και ο λόγος του ηθοποιού, εξυπηρετούν στη συγκεκριμενοποίηση της ιστορίας που διηγούμαστε. Ο ηθοποιός ρεαλιστικά και μεταφορικά ξεναγεί τους θεατές μας  και με την βοήθεια του κειμένου (υπάρχει ηθοποιος επι σκηνής) επεξηγώ στους θεατές πτυχές της παλιας και νέας ιστορίας της Αμμοχωστου, κάνοντας παράλληλα το δικό μου σχόλιο πάνω στην πολιτική διάσταση που παίρνει η πόλη αυτή σήμερα.

Το όλο πρότζεκτ είναι πολύπλευρο και ποικιλόμορφο: προσπαθώ να διηγηθώ μια ιστορία μέσω του κειμένου, της κίνησης των χορευτών, της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης, των βιντεοπροβολών και των εικαστικών εγκαταστάσεων . Το κείμενο είναι γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο και αυτό το κάνει ιδιαίτερα άμεσο στον κύπριο θεατή.

Συντελεστές

Ιδέα/Χορογραφία :Μαρίνα Πογιατζή

Ερμηνεία :Αλίκη Ευγενίου, Κυριάκος Ιεροδιακόνου(Blaze), Ιουλία Χαραλαμπίδου, Θεόδωρος Σουρμελής, Μαρίνα Πογιατζή

Μουσική: Μάριος Τακούσιης

Εικαστικά :Χρίστος Αβραάμ

Κείμενα/Έρευνα :Θεόδωρος Σουρμελής /Μαρίνα Πογιατζή

Βίντεο/γραφικά: Baoonz

Φωτισμός Γιώργος Λάζογλου

Είσοδος :12 και 10 ευρώ

Έναρξη παραστάσεων :20.30

Τοποθεσία : Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Πληροφορίες 99027399

Χορηγός :Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού

Είσοδος μόνο με επίδειξη safe pass

Oμάδα ΜΗΤΡΑ Χοροθέατρο

Η Ομάδα ΜITRA Χοροθέατρο (έτος ίδρυσης 2012) είναι το καλλιτεχνικό τέκνο της χορογράφου Μαρίνας Πογιατζή. Αγκαλιάζει καλλιτέχνες από τα πεδία του χορού, του θέατρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, πάντα με κεντρικό άξονα το ανθρώπινο σώμα . Βασικοί συνιδρυτές της ομάδας είναι οι χορεύτριες Αλίκη Ευγενίου και  Στέλλα Ευτυχίου, η ηθοποιός Νάγια Αναστασιάδου και ο εικαστικός Χρίστος Αβραάμ. Η ομάδα εμπνέεται το όνομά της από την ελληνική λέξη ΄μήτρα΄, η οποία δηλώνει τον τόπο- εστία της κύησης μιας νέας ζωής. Αλληγορικά, η MITRA είναι ο τόπος της δημιουργίας του καλλιτεχνικού έργου.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2021 - 13:49

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.