Υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού και ενίσχυση Ταμείων Προνοίας στις αναφορές της Υπ.Εργασίας στο συνέδριο της ΣΕΚ

Την πολιτική πρόθεση, η ενίσχυση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας να αποτελέσει μέρος του διαλόγου για μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού συστήματος, εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε παρέμβαση της στη σύνοδο του 29ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΕΚ, την Τετάρτη. Είπε ακόμη ότι μέχρι τέλος του χρόνου ο κοινωνικός διάλογος που βρίσκεται ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα ολοκληρωθεί και θα υιοθετηθεί Εθνικός κατώτατος μισθός.

Η Υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως, τα Ταμεία Προνοίας, που αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών θα μπορούν να συμβάλουν σε αξιοπρεπή σύνταξη και αξιοπρεπή βιοτικό επίπεδο.

Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε επίσης, στο θέμα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% στις συντάξεις στο 63ο έτος της ηλικίας, το οποίο όπως είπε, βρίσκεται ήδη στην ημερησία διάταξη του κοινωνικού διαλόγου.

Είπε ακόμη ότι, μέχρι τέλος του χρόνου ο κοινωνικός διάλογος που βρίσκεται ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα ολοκληρωθεί και θα υιοθετηθεί Εθνικός κατώτατος μισθός, ο οποίος όπως διαφάνηκε από μελέτες «μόνο θετικά οφέλη θα αποφέρει στους εργαζόμενους και σε καμία περίπτωση δεν θα επιδράσει αρνητικά στους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις».

Η Υπουργός Εργασίας έκανε επίσης αναφορά στο πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο ήδη μπήκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου για αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στον επικείμενο εκσυγχρονισμό σημαντικών υπηρεσιών για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την άδεια ασθενείας, το ανεργιακό, την θεσμοθετημένη σύνταξη, χηρείας και μητρότητας με στόχο την αποφυγή καθυστερήσεων στην καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους.

Καταλήγοντας η Yπουργός Εργασίας τόνισε πως, η ΣΕΚ και το Συνδικαλιστικό Κίνημα γενικότερα είναι συνδιαμορφωτές των διάφορων κοινωνικών πολιτικών και δρουν προς όφελος των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνίας.

Παρεμβάσεις για πράσινη ανάπτυξη και δικαιώματα καταναλωτών

Σημαντικές τεχνοκρατικές παρεμβάσεις κατατέθηκαν στο συνέδριο με θεματικές ενότητες την πράσινη ανάπτυξη και την επίδραση της στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών σε Κύπρο και Ευρώπη. 

Ο Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης χαρακτήρισε τη ΣΕΚ πρωτοπόρα δύναμη, η οποία εδώ και χρόνια προωθεί μέτρα οικονομικής ανάκαμψης μέσα από την πράσινη ανάπτυξη.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το όφελος μιας οικονομίας που επιθυμεί να γίνει πράσινη είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος. Ο κ. Ζαχαριάδης καταλήγοντας είπε ότι για να πάμε βήματα μπροστά χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες και συνέργειες και η ΣΕΚ αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο Αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Ιωάννου έκανε αναφορά στο νέο σημαντικό πολυνομοσχέδιο που προστατεύει με επάρκεια τα δικαιώματα των καταναλωτών. Ο κ. Ιωάννου εξήρε τη στάση που κράτησε η ΣΕΚ και στάθηκε στο πλευρό της Υπηρεσίας για να γίνει κατορθωτή η ψήφιση του νομοσχεδίου, για το οποίο όπως υπέδειξε υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές παρεμβάσεις για να αποσυρθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Η Κύπρος επεξεργάζεται ήδη τις εισηγήσεις της ΕΕ σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού, λέει η Yπουργός Ενέργειας
16:55
Τη συμβολή των γεωργοκτηνοτρόφων της Κύπρου, εξήρε ο Υπ. Γεωργίας
16:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand