Συμφωνία με Μπάιντεν στη Γλασκώβη για τα F16 επιδιώκει ο Ερντογάν

Συμφωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στην Γλασκώβη για αγορά F16 από τις ΗΠΑ επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους, ενώ είπε ότι η συνάντησή τους στην Ρώμη έχει ακυρωθεί. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στο θέμα των 10 Πρέσβεων δεν υποχώρησε και πως ο ίδιος είναι «στην επίθεση». Όσο για το ΕΔΑΔ και το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω Οσμάν Καβάλα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «ας κάνουν ό,τι γνωρίζουν».

Σε δηλώσεις του εν πτήσει κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “το βήμα που κάναμε δεν αποτελεί επίδειξη δύναμης σε κάποιον, σημαίνει μόνο ότι οι Πρέσβεις που ασκούν τα καθήκοντά τους στην Τουρκία δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Κανένας Πρέσβης δεν έχει την εξουσία να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας στην οποία βρίσκεται. Θα πρέπει να γνωρίζουν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης καλύτερα από εμένα".

"Επειδή οι πρεσβευτές πρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες συμφωνίες για τους εαυτούς τους βήμα προς βήμα, πρέπει να τις ακολουθούν βήμα προς βήμα. Επιπλέον, είστε στην Τουρκία, στην Τουρκία. Ένας Πρέσβης που ασκεί τα καθήκοντά του στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι φυλετικό κράτος. Ο Πρέσβης που ασκεί τα καθήκοντά του σε μια χώρα όπως η Τουρκία, που έχει τόσο αρχαία ιστορία, πρέπει να ξέρει πολύ καλά τι και που θα οδηγήσει. Εάν δεν το γνωρίζουν, τους υπενθυμίσαμε το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης. Είναι τόσο απλό. Φυσικά, αφού σε αυτό συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν μάλλον έδειξε την ευγενική συμπεριφορά του και από εκεί ήρθε η πρώτη δήλωση. Στην πραγματικότητα, όταν ήρθε η δήλωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η υπόθεση έκλεισε, με τις υπόλοιπες 9 να εξαρτώνται από αυτήν”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Αμερικανικού Τύπου ότι στην πραγματικότητα ο ίδιος υποχώρησε με την απόφασή του τελικά να μην απελάσει τους Πρέσβεις, ο Τουρκος Πρόεδρός είπε “πώς έκανα ένα βήμα πίσω; Είμαι στην επίθεση. Δεν υπάρχει υποχώρηση στο βιβλίο μου”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί η κρίση με τους 10 Πρέσβεις να έληξε, ωστόσο η διαδικασία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην περίπτωση που δεν αφεθεί ο Οσμάν Καβάλα ελεύθερος, αλλά και στο ερώτημα εάν έχει οποιαδήποτε προσδοκία, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε “δεν έχω καμία προσδοκία”. “Έχω μόνο μια προσδοκία. Κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Κάνει το Συμβούλιο αυτό που γνωρίζει; Αφήστε το να το κάνει. Τί γνωρίζουν; Ακούμε, βλέπουμε. Ακούμε το ΕΔΑΔ και το Συμβούλιο. Αφού ακούσουμε, κάνουμε το κομμάτι μας. Ό,τι χρειαστεί, θα το κάνουμε. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, όσο βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο, θα κάνω τέλεια το καθήκον μου. Αναρωτιέμαι τι λέει αυτό, τι λέει το άλλο. Δεν τους κοιτάω ποτέ. Αυτή είναι η ανατροφή μου, αυτός είναι ο τρόπος μου. Θα συνεχίσω προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι να πεθάνω, μέχρι τέλους”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “η ατζέντα της Ρώμης και η ατζέντα της Γλασκώβης φαίνεται να έχουν αλλάξει αυτή τη στιγμή”. “Μάλλον όχι στη Ρώμη, αλλά θα έχουμε συνάντηση στη Γλασκώβη. Φυσικά, το πιο σημαντικό μας θέμα σε αυτή τη συνάντηση θα είναι, όπως γνωρίζετε, το θέμα των F-35. Υπάρχει πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους πώς θα μας επιστραφεί. Τι θα φέρει η συζήτηση, θα το μάθουμε συνάντηση. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε σε χαμηλότερο επίπεδο. Μερικές πληροφορίες σχετικά με το αν θα  μας δώσουν F-16… Οι πληροφορίες που λάβαμε είναι ότι υπάρχει σχέδιο να πληρώσουμε για αυτή τη δουλειά. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Θα μάθουμε από τους ίδιους. Στο υψηλότερο επίπεδο, φυσικά, θα ήταν σκόπιμο να μιλήσω με τον κ. Μπάιντεν. Αν ναι, θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ανάλογα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

ανταπόκριση: Άννα Ανδρέου/Τουρκία

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand