Ν. Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υπογράφουν μια τόσο ευρεία συμφωνία - πλαίσιο με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την ΕΕ. Έτσι, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ανώτατη διπλωματική πηγή την συμφωνία που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με την Βρετανίδα ομόλογο του Λιζ Τρας.

Αυτό «το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο», όπως έχει χαρακτηριστεί και από τους Βρετανούς, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούν να στηριχθούν μελλοντικές συμφωνίες που αφορούν σχεδόν όλα τα διμερή θέματα. «Καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», όπως είπε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Από τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι του εμπορίου και των επενδύσεων. Αλλά και την μετανάστευση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες υποθέσεις κ.α.

Ο κ. Δένδιας εκτός από την συνάντηση του με την βρετανίδα ομόλογο του συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον αλλά και τους βουλευτές προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και 'Αμυνας Τομ Τάγκεντχατ και Τομπάιας Έλγουντ, αντίστοιχα.

Ενδιαφέρων παρουσίασε και η ομιλία του στην διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute) με θέμα. «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.» Σε αυτήν ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος που όπως είπε περιστρέφεται γύρω από πέντε αμοιβαία ενισχυόμενους ομόκεντρους κύκλους. Ο πρώτος αφορά την Ευρώπη. Ο δεύτερος τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Ο τρίτος τα δυτικά Βαλκάνια. Ο τέταρτος τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ο πέμπτος τον υπόλοιπο κόσμο και τις διεθνείς προκλήσεις όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κτλ.

Αναφερόμενος στη Τουρκία την χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» που όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ενώ όπως τόνισε η χώρα μας έχει επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις πολύ καλές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία οι οποίες είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών καλών εμπορικών σχέσεων αλλά και άλλων συμφερόντων. Γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί υψίστης σημασίας την συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2021 - 06:25

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.