Καταδικάζουν τη διάλυση μεταβατικής Κυβέρνησης του Σουδάν από πραξικοπηματίες οι ΗΠΑ και ζητούν άμεση αποκατάσταση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα τις ενέργειες των σουδανικών στρατιωτικών δυνάμεων και απορρίπτουν κατηγορηματικά τη διάλυση της μεταβατικής Κυβέρνησης, ζητώντας την άμεση αποκατάστασή τους, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η σύλληψη του Πρωθυπουργού Hamdok και άλλων πολιτικών ηγετών είναι απαράδεκτη, είπε. Ανέφερε ακόμη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους και να τους απελευθερώσουν αμέσως. Αυτές οι ενέργειες έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία και αποτελούν προδοσία της ειρηνικής επανάστασης του Σουδάν, συμπλήρωσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα του σουδανικού λαού να συγκεντρώνεται ειρηνικά για να υποστηρίξει τη δημοκρατία. «Μας ανησυχούν σοβαρά οι αναφορές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν έχουν χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ανέφερε ο Υπουργός. Οι αξιωματούχοι ασφαλείας θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Οι ΗΠΑ προτρέπουν επίσης την αποκατάσταση των υπηρεσιών Διαδικτύου, είπε.

Αυτές οι ενέργειες, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αντιβαίνουν στη Συνταγματική Διακήρυξη του Σουδάν και υπονομεύουν τις δημοκρατικές φιλοδοξίες του σουδανικού λαού που έχει επανειλημμένα ζητήσει ειρήνη, δικαιοσύνη και ελευθερία στη χώρα του. Είναι απαραίτητη η άμεση επιστροφή στο μεταβατικό πλαίσιο που ορίζεται στη Συνταγματική Διακήρυξη του 2019 και στην Ειρηνευτική Συμφωνία της Τζούμπα του 2020, οι ανησυχίες για τον ανομοιόμορφο ρυθμό της δημοκρατικής μετάβασης δεν δικαιολογούν την εγκατάλειψη αυτού του δρόμου, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι τυχόν αλλαγές με τη βία στη μεταβατική Κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο τη βοήθεια των ΗΠΑ. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν αμέσως την παράδοση 700 εκατομμυρίων δολαρίων έκτακτης οικονομικής στήριξης στο Σουδάν, τα οποία είχαν σκοπό να στηρίξουν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας, ενώ αξιολογούν τα επόμενα βήματα, ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, υποστηρίζουν σταθερά το αίτημα του σουδανικού λαού για μια μετάβαση στη δημοκρατία υπό την ηγεσία των πολιτών. Εργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για να χαράξουμε μια κοινή διπλωματική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενέργειες και να αποτρέψουμε να οδηγήσουν σε περαιτέρω αστάθεια στο Σουδάν και στην υπόλοιπη περιοχή, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Νορβηγίας

Σύμφωνα με κοινή δήλωση τους, η οποία ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση στο Σουδάν και καταδίκασαν την αναστολή των κρατικών θεσμών, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις στρατιωτικές δυνάμεις που κρατούν τον Πρωθυπουργό Hamdok καθώς και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας. Κάλεσαν τις δυνάμεις ασφαλείας να απελευθερώσουν αμέσως όσους έχουν συλλάβει παράνομα.

Δήλωσαν επίσης ότι τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς πρέπει να γίνονται σεβαστά, η βία και η αιματοχυσία πρέπει να αποφεύγονται και τα δίκτυα επικοινωνίας πρέπει να αποκατασταθούν.

Οι τρεις χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν όσους εργάζονται για ένα δημοκρατικό Σουδάν με μια πλήρως νόμιμη πολιτική κυβέρνηση, ανέφεραν στο ανακοινωθέν τους, λέγοντας ότι αυτό παραμένει η καλύτερη εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Απέρριψαν επίσης την προσπάθεια εκτροχιασμού της μετάβασης προς τις δημοκρατικές εκλογές και ζήτησαν την άμεση αποκατάσταση της Κυβέρνησης υπό την ηγεσία των πολιτών με βάση τη Συνταγματική Διακήρυξη και άλλα θεμελιώδη έγγραφα της μετάβασης.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου 2021 - 08:58

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Η ΑΕΚ πέρασε με τεσσάρα από το Μακάρειο με πρωταγωνιστή τον Ντάρμπισαϊαρ (ΒΙΝΤΕΟ)
19:07
Β' Κατηγορία: Συνεχίζει πρώτη η ΕΝΠ
18:14
Ινδονησία: Τουλάχιστον 1 νεκρός, 41 τραυματίες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου
17:58
Ελλάδα Κορονοϊός: 5.157 κρούσματα, 88 νεκροί και 697 διασωληνωμένοι
17:44
Τοξική παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες
17:32
Γερμανία: Το SPD ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP
17:18
ΔΗΚΟ: Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφορά την Τουρκία
16:42
Χιλιάδες στους δρόμους κατά των περιορισμών για την Covid-19
16:29
Κ.Ε.: Η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
16:05
Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand