Συνάντηση των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ιράν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες

Ο Ιρανός Υφυπουργός αρμόδιος για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Μπαγερί, θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή, Ενρίκε Μόρα, για να συζητήσουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

"Συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών προβλέπεται αυτή την εβδομάδα", δήλωσε ο Πίτερ Στάνο. Ωστόσο "καμιά συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ", τον συντονιστή των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που υπογράφηκε το 2015 με το Ιράν, διευκρίνισε.

Ο Αλί Μπαγερί ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι θα συναντήσει "τον συντονιστή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA) την Τέταρτη στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση των συνομιλιών μας προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη αποτελεσμάτων".

Η ΕΕ ασκεί πίεση στους Ιρανούς να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015. Οι συνομιλίες ανεστάλησαν μετά την εκλογή τον Ιούνιο νέου Ιρανού προέδρου. "Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στη Βιέννη", επιμένουν οι Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, οι Ιρανοί θέλουν "να συζητήσουν θέματα που παραμένουν εκκρεμή" μετά τις επαφές με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Ενρίκε Μόρα στις 14 Οκτωβρίου στην Τεχεράνη. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς ενημερώθηκε για την επιθυμία του Ιρανού διαπραγματευτή να τον συναντήσει, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να τον δεχθεί, αλλά όχι για να διαπραγματευτεί.

Οι Ιρανοί προσπάθησαν να τον εξαναγκάσουν ανακοινώνοντας τη διοργάνωση συνάντησης μαζί του στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, αλλά ο Ζοζέπ Μπορέλ τους ενημέρωσε ότι δεν είχε προγραμματιστεί τίποτα εκείνη την ημερομηνία. "Οι Ιρανοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη", δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Ο στόχος όμως είναι να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό". Οι Ιρανοί "θέλουν διασαφηνίσεις για το κείμενο που είναι στο τραπέζι (στη Βιέννη) και διμερείς επαφές με μερικές από τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας", διευκρίνισε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στη συμφωνία που υπογράφηκε το 2015, υπό τον όρο το Ιράν να επανέλθει παράλληλα στις δεσμεύσεις του.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Οκτωβρίου 2021 - 21:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Δεκεμβρίου
Β' Κατηγορία: Συνεχίζει πρώτη η ΕΝΠ
18:14
Ινδονησία: Τουλάχιστον 1 νεκρός, 41 τραυματίες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου
17:58
Ελλάδα Κορονοϊός: 5.157 κρούσματα, 88 νεκροί και 697 διασωληνωμένοι
17:44
Τοξική παραπληροφόρηση τροφοδοτεί την καχυποψία και διαταράσσει τις εμβολιαστικές εκστρατείες
17:32
Γερμανία: Το SPD ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία για συγκυβέρνηση με τους Πράσινους και το FDP
17:18
ΔΗΚΟ: Η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφορά την Τουρκία
16:42
Χιλιάδες στους δρόμους κατά των περιορισμών για την Covid-19
16:29
Κ.Ε.: Η Κίνα στηρίζει την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
16:05
Σήμερα υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας όχι μόνο στην Ευρώπη, είπε ο Πάπας
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα αν τηρηθούν τα υφιστάμενα. Στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες εξοπλισμός ανίχνευσης της Όμικρον
15:18
Βαθιά ευγνωμοσύνη Πάπα Φραγκίσκου προς Πρόεδρο και λαό της Κύπρου σε χειρόγραφο μήνυμά του
14:50
Σύλληψη υπόπτου στα κατεχόμενα που φέρεται να έχει σχέση με τα ροζ βίντεο
14:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand