Νέες δηλώσεις Τατάρ για λύση δύο κρατών και για κυριαρχία «τ/κ λαού»

Τα περί λύσης δύο κρατών που να περιέχει την κυριαρχία του «τ/κ λαού» επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε ομιλία του σε φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ομιλία του στα εγκαίνια του ‘Φόρουμ ΜΜΕ του Τουρκικού Συμβουλίου’ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο ‘Τ/κ λαός’ είναι ο εκπρόσωπος του τουρκικού έθνους στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ υποστήριξε ότι θέλουν “να συνεχιστεί η ειρήνη στην Κύπρο και να επιτευχθεί συμφωνία”. Όπως είπε πλέον δεν θέλουν “μια συμφωνία ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, αλλά στη βάση δύο κρατών που να περιέχει κυριαρχία του ‘Τ/κ λαού’ και συνέχιση εγγυήσεων της Τουρκίας”.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ είπε ότι “οι Ε/Κ δεν έβλεπαν τον ‘Τ/κ λαό’ ως ίσο, έκαναν σφαγές για να τον διώξουν από το νησί, κατά την έκφρασή του, και ότι ο ‘Τ/κ λαός’ κέρδισε τη σημερινή του ανεξαρτησία με την άφιξη της Τουρκίας”.

Υποστήριξε ότι “για τον ‘Τ/κ λαό’ η παρουσία της Τουρκίας στο νησί καθώς και το δικαίωμα του της εγγυήτριας δύναμης και της παρουσίας του στρατού είναι εκ των ων ουκ άνευ”, προσθέτοντας ότι , ο ‘Τ/κ λαός’ και η Τουρκία δεν θα μπουν σε κανένα παιχνίδι και ότι θα συνεχίσουν να είναι δύναμη στην περιοχή του εναέριου χώρου της γαλάζιας πατρίδας.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι μόνο με την υποστήριξη της Τουρκίας μπορούσαν να προβάλουν τα δύο κράτη και την κυριαρχία τους, να φέρουν αυτή την πολιτική στον ΟΗΕ, θέτοντάς την στην ημερήσια διάταξη και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ε/Κ επιθυμούν τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ένα παγκοσμίου φήμης ελληνικό κράτος μέλος του ΟΗΕ στην ΕΕ, και ότι δεν θα καταλήξουν σε μια αναγκαστική λύση, ότι σε τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει ξανά σύγκρουση, ότι δεν το θέλουν αυτό, και πως θέλουν να κοιτάξουν το μέλλον με εμπιστοσύνη και ειρήνη.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πρότειναν νέες ιδέες στον ΟΗΕ, η ομοσπονδιακή λύση δοκιμάστηκε πολύ, αλλά οι Ε/Κ απέρριψαν διαφορετικές προτάσεις 15 φορές σε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι ήθελαν μια συμφωνία με βάση τις πραγματικότητες και την κυριαρχία στην Κύπρο. «Θέλουμε κι εμείς μια συμφωνία και στην Κύπρο… Υπάρχει ειρήνη και για τους δύο λαούς στην Κύπρο, θα πρέπει να προσεύχονται κι εκείνοι στην Τουρκία και στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ειρήνη έχει έρθει στο νησί, ο νότος έχει αναπτυχθεί, η ‘τδβκ’ έχει αναπτυχθεί, έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις, για παράδειγμα, το έργο για το νερό είναι ένα σπουδαίο έργο”, υποστήριξε προκλητικά ο Ερσίν Τατάρ.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Άγκυρας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο ‘Τ/κ λαός’ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ την αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί και τη διακοπή των σχέσεων.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, δήλωσε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος σε κάθε τομέα, καθώς και ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της θα προστατεύονται πάντα.

Ο Κιράν δήλωσε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση και όλες οι πλευρές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της «τδβκ». Ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν τα μονομερή βήματα της «νότιας Κύπρου» με κάποιες συμμαχίες στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι έχουν εξαλείψει αυτές τις προσπάθειες με νομικά, πολιτικά και επιχειρήματα ασφαλείας.

Για τα Βαρώσια είπε ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία των κατεχομένων. Ανέφερε ότι επισκέπτονται τα Βαρώσια 250 χιλιάδες άτομα το χρόνο, προσθέτοντας ότι “το άνοιγμά τους ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία για την ‘τδβκ’ τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά”, προσθέτοντας ότι “στόχος είναι μια ισχυρότερη ‘τδβκ’.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου 2021 - 21:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Τα σημεία διενέργειας rapid test σήμερα Κυριακή 27/11
12:58
Η Moderna σκοπεύει να αναπτύξει αναμνηστική δόση εμβολίου για την παραλλαγή Όμικρον
12:44
Για περιβαλλοντικά εγκλήματα επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
12:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand