Στη Διάσκεψη Προέδρων των κρατών μελών του ΣτΕ η Πρόεδρος της Βουλής

Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν 48 Πρόεδροι Κοινοβουλίων και πέραν των τετρακοσίων μελών, συμμετέχει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Οι εργασίες της Διάσκεψης, η οποία διοργανώνεται από κοινού από τη Βουλή των Ελλήνων και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣ ΣτΕ), πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στις 21-22 Οκτωβρίου.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών για την προώθηση κοινών στόχων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και αντηλλάγησαν απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στα μικρά κράτη.

Στην παρέμβασή της στη συνάντηση, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι τα Κοινοβούλια των μικρών κρατών αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και ευκαιρίες. Όπως ανέφερε, τα Κοινοβούλια αυτά μπορούν μέσα από συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, καθώς και με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, να ανταποκριθούν με επάρκεια στα σύνθετα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Εκτός από την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ανδόρας, του Μονακό, του Λιχτενστάιν, του Σαν Μαρίνο, της Ισλανδίας και του Μαυροβουνίου.

Τη Διάσκεψη προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα ύστερα από την κρίση της πανδημίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έπληξε πρωτίστως τη δημοκρατική λειτουργία των κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνέχισης της συζήτησης και του διαλόγου αναφορικά με το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και την ενσωμάτωση στα Συντάγματα των κρατών μελών ως απόρροια του δικαιώματος στη ζωή. Αναφέρθηκε περαιτέρω στον τρόπο αντίδρασης των Κοινοβουλίων και στην αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου των κυβερνήσεων και των μέτρων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της κρίσης σε σχέση με την αναγκαία στάθμιση της αρχής της αναλογικότητας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κάλεσε τα Κοινοβούλια να συνεχίσουν το διάλογο ο οποίος άρχισε σε σχέση με την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, ειδικότερα σε ότι αφορά στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου 2021 - 14:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Πούτιν: Εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συνεχίσει την προώθησή του προς ανατολάς
21:14
Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, είπε ο ΥΠΕΞ σε εκδήλωση για τη γιορτή Hanukkah
21:05
ΔΗΣΥ: Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
20:40
Ένας θάνατος και 492 νέα κρούσματα κορονοϊού
20:09
Μη επιβολή διοικητικού προστίμου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021
19:56
Κατηγορίες κατά του Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων του lockdown
19:38
Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε κλαμπ, με 242 νεκρούς
19:12
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των ζωντανών μεταδόσεων
19:10
Η κριτική να μη ασκείται στη βάση «αβάσιμων ισχυρισμών», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Επ. Θεσμών
18:40
Ο Νταβίντ Μπατία στον Εθνικό
18:32
Διευρύνεται ο ορίζοντας συνεργασιών σε άμυνα - ασφάλεια, λέει ο ΥΠΑΜ για 1η Τριμερή με Ελλάδα, Ιορδανία
18:22
Ελλάδα-Κορονοϊός – 6.196 νέα κρούσματα και 75 θάνατοι – Στους 690 οι διασωληνωμένοι
18:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand