Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά

Δέκα Πρέσβεις μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Άγκυρα κλήθηκαν από το τουρκικό ΥΠΕΞ να παραστούν αύριο εξαιτίας της τοποθέτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Σύμφωνα με  διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα κλήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ Υπουργείο για τις δηλώσεις τους σχετικά με την υπόθεση κατά του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. 

Οι προαναφερθείσες πρεσβείες ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, αναφέροντας από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η υπόθεση κατά του Οσμάν Καβαλά που βρίσκεται σε εξέλιξη πλήττει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Οι δέκα Πρέσβεις αναμένεται να προσέλθουν σήμερα το πρωί στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο 63χρονος Καβαλά είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το ΕΔΑΔ τον Δεκέμβριο του 2019. Κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη και θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

Δυτικές Πρεσβείες ζήτησαν χθες μια δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά.

"Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του", ανέφεραν οι πρεσβείες.

Αντιδρώντας, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και ότι είναι απαράδεκτο πρέσβεις να κάνουν συστάσεις και υποδείξεις στο δικαστικό σώμα για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέταξε τον περασμένο Σεπτέμβριο την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, διαφορετικά θα ξεκινήσει διαδικασία

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου 2021 - 06:54

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.