Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει απόψε στη Βουδαπέστη, όπου αύριο, Τρίτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Péter Szijjártó, η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας.

Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι κατά την παραμονή του στην ουγγρική πρωτεύουσα, ο κ, Χριστοδουλίδης θα έχει το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθως διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον κ. Szijjártó , στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να ανασκοπηθεί το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ουγγαρίας και να εξετασθούν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, με έμφαση ανάμεσα σε άλλα στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομικής συνεργασίας και του πολιτισμού.

Θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις για αριθμό ζητημάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, και η λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. 

Αναμένεται περαιτέρω ότι θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ από πλευράς του ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Με το πέρας των διαβουλεύσεων τους, οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου – Ουγγαρίας και αμέσως μετά θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 10.00 π.μ. ώρα Κύπρου).

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο ουγγρικό κοινοβούλιο όπου θα παρακαθίσει σε συνάντηση και γεύμα εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αντιπρόεδρος του Σώματος, István Jakab, με συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο, υπό τον Αντιπρόεδρο της Ομάδας Zsolt Csenger-Zalán, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Διπλωματικής Ακαδημίας της Ουγγαρίας, Δρα Orsolya Pacsay-Tomassich, με την οποία θα ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ άλλων και για την προοπτική συνεργασίας με τη νεοσυσταθείσα Διπλωματική Ακαδημία Κύπρου.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης θα δώσει διάλεξη σε σπουδαστές και μέλη της Ακαδημίας με θέμα τον ρόλο της Κύπρου, ως Κράτους Μέλους της ΕΕ, στη γεωπολιτικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.  

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Οκτωβρίου 2021 - 19:18

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand