Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία

Το ζήτημα των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο από την Τουρκία, στο πλαίσιο της αποτροπής παράτυπων ροών από την Τουρκία προς την ΕΕ, συζήτησε μεταξύ άλλων η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κ. Γιόχανσον συζήτησε εκτεταμένα το θέμα της καταπολέμησης των διακινητών, ενώ στην ατζέντα βρέθηκε και η οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως η συζήτηση, στο πλαίσιο του Υψηλού Διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας για την μετανάστευση και την ασφάλεια, μεταξύ της κ. Γιοχάνσον και του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού πραγματοποιήθηκε σε ανοικτή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

«Οι πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης και των μεταναστευτικών πολιτικών, την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε σχέση με την μετανάστευση και την ασφάλεια και σε σχέση με την Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η Επίτροπος, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπογράμμισε πως οι κοινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων που η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει στην μετανάστευση και στην ασφάλεια, μπορούν να τύχουν διαχείρισης μόνο μέσω της συνεργασίας.

«Οι συνομιλητές συμφώνησαν πως η ΕΕ και η Τουρκία αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις, και πως η ενίσχυση της συνεργασίας σε ορισμένους σχετικούς τομείς, όπως η καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, είναι προς το κοινό ενδιαφέρον και πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω».

Όσον αφορά την ασφάλεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας στην καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων και του παράνομου εμπορίου όπλων.

Όσον αφορά την μετανάστευση, συζήτησαν την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, περιλαμβανομένων των επόμενων βημάτων για την ενεργοποίηση των επιπρόσθετων κονδυλίων για τη στήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Τουρκία.

«Συζητήθηκε επίσης η αποτροπή δημιουργίας παράτυπων διόδων μετανάστευσης από την Τουρκία στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου 2021 - 20:33

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand