Με φάρο την παράδοση - Οδοιπορικό στον Αγρό (βίντεο)

Ανθρώπους της υπαίθρου που καλιεργούν την γη από γενιά σε γενιά και διαπρέπουν με τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό σκιαγραφεί το οδοιπορικό του Riknews στον Αγρό. "Οι προκλήσεις πολλές, όσες και τα προβλήματα" μας είπαν ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Το μεράκι τους και η ανάγκη τους για μια καλύτερη ζωή είναι αυτό που οδηγεί τα πράγματα στο παρόν ανοίγοντας δρόμο για το μέλλον. Πλήρως αφοσιωμένοι στην... τέχνη τους, χαίρονται για τα βραβεία και τις διακρίσεις που έρχονται, αλλά κύρια τους έγνοια είναι ο τόπος τους και ο άνθρωπος. Μοιράζονται μαζί μας τη πορεία τους, τον πόνο και τον μόχθο, την επιτυχία αλλά και τα προβλήματά που αντιμετώπισαν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, κρατουνται ακόμα από όμορφες αναμνήσεις, οι οποίες κάποτε υπήρξαν σπορά για να θρέψουν καρπούς οι παλαιότερες γενιές. Η μεγαλύτερή τους επιτυχία, δηλώνουν, ότι κατάφεραν να μεταδώσουν το μεράκι στα παιδιά τους και τα βλέπουν με περισσή ικανοποίηση να δημιουργούν στο τόπο τους και προπάντος να εξελίσσουν τις επιχειρήσεις τους αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Παλιοί και νέοι της κάθε οικογένειας μέσα από το οδοιπορικό στέλλουν το δικό τους μήνυμα στον κόσμο που ψάχνεται να κάνει κάτι δημιουργικό. Ένα οδοιπορικό γεμάτο όμορφες μυρωδιές, γεύσεις και χρώματα μέσα από τα μάτια της οικογένειας Τσολάκη ιδιοκτήτων του THE ROSE FACTORY στον Αγρό, 74 χρόνια ιστορίας, του πατέρα Χρήστου Τσολάκη και μίας εκ των θυγατέρων του Έλενας Τσολάκη στην καλλιέργεια και αξιοποίηση της τριανταφυλλιάς Ρόζας δαμασκηνής.

gala.jpg

Έλενα Τσολάκη

Η οικογενειακή επιχείρηση εξάγει στην Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία και στην Ιαπωνία το τριαντάφυλλο και το ροδόσταγμα του Αγρού αλλά και άλλα προιόντα με βάση το τριαντάφυλλο ρόζας δαμασκηνής που καλιεργεί. Των αδερφών Κανναουρίδη στο τομεά της γεωργίας, του πατέρα Κυριάκου Κανναουρίδη και ενός εκ των υιών Βασίλη Κανναουρίδη.

pateras kannaoyrides.jpg

Κυριάκος Κανναουρίδης

Οι αδερφοί Κανναουρίδη έχουν 90 χρόνια ιστορίας. "Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι υπάρχει μέλλον για το Τρόοδος" λέγει εμφαντικά στην πρώτη του αναφορά για τη δουλειά ο Βασίλης.

basilis.jpg

Βασίλης Κανναουρίδης

Λίγο πιο κάτω μάζευε νεκταρίνια ο πατέρας του Βασίλη, Κυριάκος Κανναουρίδης ο οποίος ξετύλιξε αργά το κουβάρι των εμπειριών του. "Πράγματι είναι τρομερή η αλλαγή που επήλθε" λέει χαρακτηριστικά. Το δικό του μήνυμα στέλλει και ο ερασιτέχνης γεωργός, όπως ορίζει τον ευατό του ο κύριος Στέλιος Κλεάνθους που άφησε τη Λευκωσία για να ζήσει στον Αγρό έχοντας ως οξυγόνο ζωής το μικρό χωράφι με τα ιπποφαές και τις άλλες καλλιέργειες του.

stelios.jpg

Στέλιος Κλεάνθους

Σημαντικές συνεντεύξεις ανθρώπων που έκτισαν και εξελίσσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και τον τρόπο ζωής που επέλεξαν να έχουν. Με φάρο την παράδοση δείχνουν μέσα από το δικό τους παράδειγμα το δρόμο για μια διαφορετική επιλογή. ​

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου 2021 - 12:40

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Νοεμβρίου
Εντοπίστηκαν δυο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη Βρετανία
16:51
Απίθανη θεωρεί μια αναζωπύρωση της πανδημίας ο Επικεφαλής των ερευνών του εμβολίου της Οξφόρδης
16:35
Ν.Νουρής:Προσδοκία πριν το τέλος του χρόνου να προωθηθούν στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βίντεο)
16:19
Η Κυβέρνηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων, λέει ο ΥΠΕΣ
15:48
Περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό
15:29
Επιδείνωση της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μετά την πανδημία είπε η Βουλευτής Α. Ατταλίδου
15:03
Σε συνεχείς συσκέψεις ο Υπουργός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊου «Όμικρον»
14:49
Μελέτη Σορβόνης - ΕΚΠΑ: Τα mRNA εμβόλια δεν προκαλούν θρόμβωση ακόμη και σε ογκολογικούς ασθενείς
14:32
Πάπας Φραγκίσκος: Έρχομαι προσκυνητής στα υπέροχα εδάφη σας, ευλογημένα από την ιστορία, τον πολιτισμό και το Ευαγγέλιο
14:12
Πολύ νωρίς για πανικό και ανησυχία για την επικινδυνότητα της παραλλαγής Όμικρον δηλώνει στο ΡΙΚ ο Ν. Διέτης
13:54
Σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, λέει η Αν. Κυβερνητική Εκπρόσωπος
13:37
Γερμανία-Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη χώρα
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand