Τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για το Υφ. Πολιτισμού έθεσε στον ΥΠΠΑΝ ο Στέφανος Στεφάνου

Τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανέλυσε στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Στέφανο Στεφάνου, σε μεταξύ τους συνάντηση την Τετάρτη.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο ΓΓ του κόμματος «επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι υπέρ της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού, εφόσον βέβαια αυτό πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις», ενώ ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΥΠΠΑΝ ότι η ίδρυση Υφ. Πολιτισμού είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Δηλαδή, το Υφυπουργείο Πολιτισμού «να έχει συγκεκριμένη δομή, να διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια ως βασικό στοιχείο για αναβάθμιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τις ευαισθησίες των φορέων και των ανθρώπων του Πολιτισμού και να αξιοποιεί την πείρα που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο του Πολιτισμού».

Με δεδομένη την εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο διότι ως γνωστόν, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαχείριση των Αρχαιοτήτων ανήκει στο κράτος και δεν διαμοιράζεται ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα τυχόν μονομερείς ενέργειες, που θα άλλαζαν τη διοικητική ευθύνη των αρχαιοτήτων ενδεχομένως θα δώσει άλλοθι στο ψευδοκράτος για να προχωρήσει σε νέες αποσχιστικές ενέργειες, αυτή τη φορά σε βάρος των αρχαιοτήτων στα κατεχόμενα» επισημάνθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ.

Ο Υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του, δήλωσε ότι η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αφού αν και δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα μεμιάς, εντούτοις θα δημιουργήσουμε μια δομή διακυβέρνησης, ένα πολιτειακό θεσμό, που θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στον Πολιτισμό.

Σημείωσε επίσης ότι πέραν του βασικού νομοσχεδίου υπάρχουν και κάποια, αλλά παρεμφερή νομοθετήματα για τα οποία θα γίνουν επιμέρους συζητήσεις στη Βουλή.

Οπως είπε ο κ. Προδρόμου, «το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ένα συναφές και πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας των καλλιτεχνών και άλλων εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού».

Σημείωσε ότι «όπως επεξηγήθηκε στη Βουλή, θα προσδιοριστεί μετά από την ψήφιση των σχετικών προϋπολογισμών, αλλά είναι εμφανές ότι το Υφυπουργείο θα έχει δυο βασικούς πυλώνες, εκείνο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θα συγκροτηθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και εκείνο της Πολιτιστικής Δημιουργίας, με τη μεταφορά των υφιστάμενων Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, ενώ η υφιστάμενη νομοθεσία και η διάρθρωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα διατηρηθεί στο ακέραιο».

«Ο Υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε για περαιτέρω συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, εκφράζοντας την ευχή όπως και το ΑΚΕΛ στηρίξει τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού που ανέκαθεν ήταν μια επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ.

Από πλευράς ΑΚΕΛ στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Χρίστος Χριστοφίδης και Χρίστος Χριστόφιας και ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου 2021 - 18:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Οκτωβρίου
Επίσπευση μετακίνησης ασφαλτικών από την περιοχή Ιδαλίου, ζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
16:32
Αποκλείει «βουλευτικές» πριν τις 9 Ιανουαρίου ο Τατάρ, σχόλια κι αντιδράσεις μετά την παραίτηση Σανέρ
16:25
Η Ελεγκτική απαντά σε δημοσιεύματα για την διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές
16:20
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: "Η Φώφη Γεννηματά έκανε οίστρο της ζωής, τον φόβο τού θανάτου"
16:10
Σημαντική αύξηση πωλήσεων πετρελαιοειδών σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, μείωση 10,5% αποθεμάτων
15:56
ΕΕ: Πρόστιμο στην Πολωνία για τη λειτουργία του πειθαρχικού οργάνου του Ανωτάτου Δικαστηρίου
15:53
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο
15:42
Αυξήθηκαν οι καταθέσεις και τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2021
15:34
Το θέμα αγνοουμένων συζήτησε ο Επίτροπος Προεδρίας με την Πρέσβειρα Αυστρίας
15:27
Το ψευδοκράτος δανείζεται 28 εκατομμύρια ΤΛ για να πληρώσει μισθούς
15:13
Λουξεμβούργο: Ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ κατηγορείται για λογοκλοπή στην πτυχιακή του διατριβή
15:12
Τα σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test την Πέμπτη
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand