Ουκρανοί δικαστές και νομικοί στην Κύπρο για να ενημερωθούν για νομοθετικό πλαίσιο και σύστημα δικαιοσύνης

Εκπαιδευτική επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποιεί ομάδα δικαστών, δικαστικών λειτουργών και νομικών από την Ουκρανία, με στόχο τη γνωριμία με το κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο και σύστημα δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της ομάδας είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο, Νίκο Τορναρίτη, και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, Δημήτρης Δημητρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν Κύπρο και Ουκρανία και στη συνεργασία που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της από κοινού συμμετοχής των Κοινοβουλίων τους σε περιφερειακούς και διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.

Ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τη νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου, ως βασικό πυλώνα άσκησης της νομοθετικής εξουσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, επεξηγώντας τη διαδικασία υποβολής, εξέτασης και έγκρισης σχεδίων νόμου.

Η κ. Ερωτοκρίτου, ανέλυσε τη διάκριση των εξουσιών, ως καθορίζεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενημέρωσε την αντιπροσωπία για την υπό εξέλιξη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων, ότι ένα ευέλικτο και διαφανές σύστημα δικαιοσύνης ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο παροχής οικονομικών και νομικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, ο κ. Δημητρίου, αναφέρθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της δικαιοσύνης στην Κύπρο και τόνισε ότι η υπό εξέλιξη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα συμβάλει καθοριστικά στην επίσπευση των διαδικασιών.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, ζητήματα που εξετάζονται αυτό το διάστημα από το Κοινοβούλιο, όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το lobbying, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη διαφάνεια και εν τέλει την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτωβρίου 2021 - 16:45

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand