Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία από αύξηση τιμών σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, λέει ο ΓΓ ΚΕΒΕ

Αλυσιδωτές επιπτώσεις θα υπάρξουν στην οικονομία από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης και από την αύξηση στα καύσιμα, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιακκής είπε ότι όλες αυτές οι αυξήσεις σε βασικά είδη που όλοι μας ως καταναλωτές χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση ξεκινώντας από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επηρεάσουν την οικονομία.

«Τα καύσιμα επηρεάζουν τα πάντα, διότι ξεκινώντας από την παραγωγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για να παραχθούν τα προϊόντα από τα εργοστάσια, αυξάνεται το κόστος του ρεύματος και η διακίνηση των εμπορευμάτων μέσα από τα αυτοκίνητα που διανέμουν», σημείωσε.

«Έρχεται μια αλυσιδωτή αύξηση από εκεί. Μετά έχουμε αύξηση στο κόστος παραγωγής. Ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες, ακριβαίνει το ρεύμα, ακριβαίνουν άλλοι συντελεστές παραγωγής, ακριβαίνει και το τελικό προϊόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισαγόμενα. Ακριβαίνουν τα ίδια πράγματα που παράγουμε εμείς και οι ίδιοι μέθοδοι επηρεάζουν και τις ξένες εταιρείες», είπε.

«Έχουμε και τα μεταφορικά που είναι κι αυτά ένα φοβερό κόστος. Αυτό κυρίως έχει να κάνει με την Κίνα, δεν έχουμε ακούσει για αύξηση μεταφορικών από την Ευρώπη αλλά ενδεχομένως να δούμε και κάποιες αυξήσεις από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιακκής είπε ότι οι αυξήσεις που προκαλούνται είναι από πάρα πολλές κατευθύνσεις. «Θα δούμε αυξήσεις και θα τις πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή», ανέφερε.

«Όσον και να θέλουν οι εταιρείες να απορροφήσουν μέρος αυτών των αυξήσεων για να κρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε κάποια επίπεδα που να μπορεί και ο κόσμος να τα αγοράζει, δεν μπορούν και αναπόφευκτα θα τις μετακυλήσουν στην τιμή του τελικού προϊόντος», σημείωσε.

Κάποιος κόσμος, συνέχισε, θα δυσκολεύεται να μπορέσει να αγοράσει όλα τα απαραίτητα προϊόντα που θέλει, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κόσμου όταν ακριβώσουν τα προϊόντα και θα στερηθεί αγαθών και υπηρεσιών που απολάμβανε στο παρελθόν.

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε επίσης πως θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση επιτοκίων. «Είχαμε μέχρι στιγμής χαμηλά αρνητικά καταθετικά επιτόκια κι αυτά επηρέαζαν και τα δανειστικά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια θα υπάρχει και από εκεί πρόβλημα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι θα υπάρξουν και αιτήματα για αυξήσεις αμοιβών κάτι για το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο για όλους. «Ακριβαίνουν τα προϊόντα, μειώνονται οι πωλήσεις, ακριβαίνει και το μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις θα τις θέσει σε πιο βαθιά προβλήματα. Είναι εξαντλημένες οικονομικά αρκετές, όσες τουλάχιστον δεν ήταν ευνοούμενες της κρίσης από την πανδημία και έρχονται όλες αυτές οι αυξήσεις σε πολύ άσχημη συγκυρία», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε όπως, η κατάσταση που προκύπτει ουσιαστικά λόγω των αυξήσεων των καυσίμων και των ελλείψεων που παρατηρούνται σε διεθνείς αγορές, ομαλοποιηθεί γρήγορα.

«Ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν οι λειτουργίες των αγορών παγκόσμια και θα αυξηθεί και η ικανότητα παραγωγής  και ότι σταδιακά θα ξεφουσκώσουν οι τιμές σε προϊόντα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Η τελευταία συνάντηση Ερντογάν και Μέρκελ- Οι συμβολισμοί και τι προσδοκά ο Ερντογάν
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand