Για τουρκικές προκλήσεις και εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει την ΕΕ ο ΥΠΕΞ

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχει την ευκαιρία να προβεί σε ενημέρωση και προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό.

Η σημερινή ενημέρωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια γεύματος που διοργάνωσε η πρεσβεία της Σλοβενίας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα αποτελέσματα του γεύματος εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη, το τι συμφωνήθηκε σε αυτό και την αλλαγή στάση από τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά το θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ενημέρωσε επίσης για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή η οποία έχει οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, και για το πως οι ενέργειες της Τουρκίας, είτε ενάντια στην Κύπρο είτε ενάντια στην Ελλάδα επηρεάζουν αρνητικά και τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ και τους σχεδιασμούς της για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, ακόμη, στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 18 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε επίσης τους Πρέσβεις για τη Στρατηγική για την Οικονομική Διπλωματία, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου και τον ρόλο που δύνανται να διαδραματίσουν το Υπουργείο Εξωτερικών και οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου στην προώθηση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη Στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα ΕΕ, που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνολικής αποτύπωσης των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που ετοιμάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2021 - 15:12

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
Α.Νεοφύτου: Θα μεριμνήσουμε έτσι ώστε να περάσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ευρύτερο καλό
13:11
ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη την ώρα που δοκιμάζεται από την ακρίβεια
12:46
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand