Διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών της κυπριακής Δημοκρατίας

Διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαποί έχουν εγγραφεί στο μητρώο αλλοδαπών της Δημοκρατίας από το 2015 μέχρι σήμερα ενώ από τις 73 χιλιάδες γεννήσεις την ίδια περίοδο μόνο το 73% αφορούν ελληνοκυπρίους, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα.

Από τις διακόσιες δέκα χιλιάδες αλλοδαπούς οι 12 χιλιάδες είναι από τρίτες χώρες και οι 84 χιλιάδες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τις γεννήσεις, το 20% αφορά αλλοδαπούς και το 6,3% τουρκοκυπρίους, χωρίς να υπολογίζονται οι γεννήσεις στα κατεχόμενα που δεν δηλώθηκαν στις αρχές της Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι κατά το ίδιο διάστημα σχεδόν επτά χιλιάδες αλλοδαποί έχουν αναχωρήσει από την Κύπρο.

Θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι από το 2015 έχουν υποβληθεί 47 χιλιάδες αιτήσεις πολιτικού ασύλου.

Σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο κύριος Νουρής, ανέφερε ότι, ενώ έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι εικονικοί γάμοι, οι εικονικοί φοιτητές και οι θαλάσσιες ροές, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και να αυξάνεται στην νεκρή ζώνη.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, είπε, θεωρείται πολύ σημαντική η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία αναγνωρίζεται η ανάγκη χειρισμού της νεκρής ζώνης ως εξωτερικό σύνορο παρόλο που δεν είναι κάτι τέτοιο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο κύριος Νουρής διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή βαρών.

Πρόσθεσε ότι έως ότου καταστεί δυνατή η συμφωνία επί ενός κοινού Συμφώνου στο μεταναστευτικό έχει υιοθετηθεί εισήγηση της Κύπρου που προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμπεριλάβει τη νεκρή ζώνη στην προσπάθεια επιτήρησης των εξωτερικών της συνόρων, θα αναλάβει πρωτοβουλία για σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για την επιστροφή παράνομων μεταναστών και θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της για να συνδράμουν στις προσπάθειες επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους.

Σε ότι αφορά την αναποτελεσματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απέλαση αλλοδαπών, η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί ο κύριος Νουρής είπε ότι η αστυνομία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική καθώς είναι το όργανο το οποίο εντέλλεται να τους οδηγεί εκτός Κύπρου. Από την άλλη αναγνώρισε ότι υπάρχουν χώρες που δεν αποδέχονται την επιστροφή των πολιτών τους. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κύριος Νουρής υπό απέλαση είναι 16 με 17 χιλιάδες αλλοδαποί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι αποδείχθηκε πως το δημογραφικό και μεταναστευτικό είναι αλληλένδετα προβλήματα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, ξεπέρασε τα όρια και το κόμμα του δε θα σταματήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του.

συντάκτης: Νίκος Σχίζας

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου 2021 - 11:48

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη την ώρα που δοκιμάζεται από την ακρίβεια
12:46
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand