Κυριακίδου: Επιτακτική ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού κατά του COVID-19 ενόψει και της εποχικής γρίπης

Τη σημασία της επίσπευσης των εμβολιασμών κατά του κορoνοϊού ενόψει του χειμώνα καθώς και της καθόδου της εποχιακής γρίπης, τόνισε σε δηλώσεις της λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για τη Σλοβενία η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου ταξιδεύει στην Σλοβενία για να παραστεί σε ανεπίσημη συνάντηση των Υπουργών Υγείας υπό την αιγίδα της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την Τρίτη. Η άτυπη συνάντηση, στην οποία οι Υπουργοί θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθεί η προετοιμασία των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 τον χειμώνα.

Η τηλεδιάσκεψη θα εστιάσει στις προκλήσεις και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στα κράτη μέλη, καθώς και στην έναρξη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η οποία φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μελλοντικών διασυνοριακών κρίσεων υγείας.

Σε δήλωσή της λίγο πριν την αναχώρησή της από τις Βρυξέλλες, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η ΕΕ έχει ήδη ξεπεράσει «το φράγμα του 75% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, χάρη την κοινή Ευρωπαϊκή Στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει».

Υπογράμμισε όμως εκ νέου πως θα πρέπει «να εργαστούμε εντατικά για ψηλότερο ποσοστό, ιδιαίτερα στις χώρες που παρατηρείται πιο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως στα κράτη με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, παρατηρείται αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία.

«Χρειάζεται άμεση δράση ώστε να αντιμετωπιστεί ο δισταγμός που παρατηρείται ανάμεσα στους πολίτες για τη χορήγηση των εμβολίων τα οποία είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικά και ασφαλή» υπογράμμισε.

«Η ανάγκη αυτή καθίσταται πιο επιτακτική ενόψει του χειμώνα και της γρίπης που αναμένεται», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της HERA, η Επίτροπος Κυριακίδου υπενθύμισε ότι η «πανδημία έχει αναδείξει την χρησιμότητα και την ουσιαστική διαφορά που μπορεί να επιφέρει η από κοινού αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων υγείας».

Μεταξύ άλλων, συνέχισε, «η HERA θα ενδυναμώσει τη δυνατότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον, μεταξύ άλλων παρέχοντας ισότιμα και άμεσα στα κράτη μέλη πρόσβαση σε φάρμακα, εμβόλια και άλλα ιατρικά εφόδια».

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2021 - 18:04

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Οκτωβρίου
ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη την ώρα που δοκιμάζεται από την ακρίβεια
12:46
Προειδοποίηση επιστημόνων – Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς που θα προσβληθεί από γρίπη και κορονoϊό – Έρχεται εποχικό ξέσπασμα
12:17
ΠτΒ: Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και εφαρμόζει μεθοδικά και απροκάλυπτα τους σχεδιασμούς της
11:49
Ασυγχώρητο έγκλημα' η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης Αλγερινών πριν 60 χρόνια, παραδέχθηκε ο Μακρόν
11:34
Εξιτήριο αναμένεται να λάβει ο Μπιλ Κλίντον
11:23
Η Κίνα δοκίμασε υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά
10:51
Η προσοχή στραμμένη στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα
10:32
Μελβούρνη: Η πόλη με το μεγαλύτερο λοκντάουν χαλαρώνει τα μέτρα
10:18
Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
10:00
Δύο θάνατοι και 126 νέα κρούσματα κορονοϊού
09:53
16 Οκτωβρίου
Ελλάδα-κορονοϊός:2.313 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι – Στους 361 διασωληνωμένοι
18:08
Γαλλία – Εκτός ελληνογαλλικής συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το Παρίσι
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand