Προκαλεί εκ νέου ο Τατάρ:Για βιώσιμη λύση, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος

Για να είναι βιώσιμη μια λύση στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το «συμβούλιο τουρκοκυπριακών συνδέσμων της Μεγάλης Βρετανίας» (CTCA), το «σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων της Αγγλίας (BTCA) και τη δεξαμενή σκέψης Circle Foundation με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, το ένα στο «βορρά» και το άλλο στο «νότο» και το ένα θα πρέπει να αναγνωρίσει το άλλο. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο που να είναι μόνιμη και βιώσιμη».

Εδώ και καιρό, πρόσθεσε, οι Τ/κ έχουν το δικό τους κράτος που τους «κυβερνά» και για αυτό το λόγο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει το «κράτος» αυτό. Η πολιτική του ως νέος «πρόεδρος» των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε, στρέφεται προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών.

Κατηγορώντας την ε/κ πλευρά ότι ήταν αυτή που απέρριψε όλες τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου Ανάν το οποίο οι Τ/κ υπερψήφισαν, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι εξαιτίας της στάσης των Ε/κ, ακολουθούν τώρα μια νέα πολιτική στο Κυπριακό, για την οποία συμφωνούν 100% με την τουρκική Κυβέρνηση. «Λέμε ότι πρέπει οι νέες συνομιλίες να βασιστούν στην ίση κυριαρχία». Για να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, δεν μπορεί να έχει ως βάση την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε.

«Θέλουμε την κυριαρχία μας, θέλουμε την ισότητά μας», συνέχισε λέγοντας ότι ο τ/κ «λαός» είναι ένας εκ των δυο «λαών» στο νησί και δικαιούται να γίνει αποδεκτός από τη διεθνή κοινότητα, όσο αποδεκτοί είναι και οι Ε/κ. «Η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στη βάση αυτή θα συμβάλει επίσης στην ασφάλεια και την ειρήνη σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας στην ίδια συζήτηση η Βρετανίδα Υφυπουργός Ευρωπαϊκής Γειτονίας, Wendy Morton ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη μιας περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ανέφερε επίσης ότι στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των ΗΕ για επίτευξη λύσης στο νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία μπορείτε να εξεταστείτε αύριο, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή
16:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand