Πρόεδρος Eurogroup: Σημαντικό ορόσημο η υπογραφή της νέας συνθήκης του ESM

«Σημαντικό ορόσημο στην περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα ενισχύσει τις δυνατότητες πρόληψης και επίλυσης κρίσεων της ζώνης του ευρώ καθώς και την Τραπεζική Ένωση», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου, τη σημερινή υπογραφή στο Coreper, της αναθεωρημένης συνθήκης του ESM.

Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για επίδειξη ενότητας για πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα προς όφελος όλων των πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής, ο Πρόεδρος Ντόναχου δήλωσε ότι «εκπρόσωποι των κρατών μελών υπέγραψαν τις τροποποιητικές συμφωνίες της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτή η υπογραφή ξεκινά τις διαδικασίες επικύρωσης στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους εθνικούς συνταγματικούς τους κανόνες».

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωομάδα κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων του ESM.

«Η συμφωνία θα καταστήσει τον ESM πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο. Αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα παρέχει ένα κοινό backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης μέσω πιστωτικού ορίου από τις αρχές του 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η απόφαση που έλαβε η Ευρωομάδα σχετικά με την έγκαιρη καθιέρωση του backstop αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, των εποπτικών αρχών και των κρατών μελών για τη σημαντική βελτίωση όλων των δεικτών μείωσης του κινδύνου τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το κοινό backstop «θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι μια τραπεζική αποτυχία δεν θα βλάψει την ευρύτερη οικονομία ή θα προκαλέσει χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα χρηματοδοτηθεί από συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και όχι από χρήματα των φορολογουμένων, μειώνοντας έτσι τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κυρίαρχων στην Τραπεζική Ένωση».

«Η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM θα επεκτείνει την εντολή του ESM με νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες: θα είναι εξοπλισμένη με μια πιο προσιτή προληπτική πιστωτική γραμμή και θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και στην πρόληψη κρίσεων», είπε.

«Μαζί με την έγκαιρη καθιέρωση του κοινού backstop, αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ζώνη του ευρώ είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εάν προκύψουν», εξήγησε.

«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών επικύρωσης για να επιτραπεί η έναρξη ισχύος και των δύο συμφωνιών από το επόμενο έτος», είπε ο κ. Ντόναχου.

Σημειώνεται ότι η Εσθονία, η οποία δεν μπόρεσε να υπογράψει σήμερα λόγω αλλαγής κυβέρνησης, και δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη για τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση του ESM και θα υπογράψει και τις δύο τροποποιητικές συμφωνίες το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου

 


 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:36

Τελευταιες Ειδησεις

22 Απριλίου
Η Ολομέλεια ψήφισε το νόμο για τις κρατικές εγγυήσεις
21:35
Handelsblatt: Να υιοθετηθεί σε όλη τη Μεσόγειο το μοντέλο των ελληνικών covid-free νησιών
21:17
«Κράτα απόσταση, πρόσεχε…είναι απλό» το μήνυμα εκστρατείας ΟΣΑΚ και Υπουργείου Υγείας για αναχαίτιση πανδημίας
21:04
Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ υπέγραψε το «φρένο έκτακτης ανάγκης» για την πανδημία
20:49
Γαλλία: Σταδιακή άρση των μέτρων από τις αρχές Μαΐου
20:28
Triggs: Πρόσβαση στο άσυλο & βελτίωση συνθηκών αιτητών στην Κύπρο
20:15
Η Σλοβακία απελαύνει τρεις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τσεχία
20:07
Ένας θάνατος και 927 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
20:04
Η Βουλή ζήτησε δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος της ερευνητικής για τις πολιτογραφήσεις
19:52
Η Μόσχα λέει ότι θα αντιδράσει τάχιστα στις τελευταίες απελάσεις Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η Πράγα
19:35
Διαβατήρια εμβολιασμού: «Προτεραιότητα» Λονδίνου - Απρόθυμοι για διακοπές εξωτερικού οι Βρετανοί
19:17
Λαγκάρντ: Στο β' εξάμηνο του 2022 οι οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα
19:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand