Ο Ακάρ για Ελλάδα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί το δικαίωμα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα.


Σε ομιλία του κατά την καθέλκυση της φρεγάτας F-515, ο Τούρκος Υπουργός είπε «εάν βρισκόμαστε στο Αζερμπαϊτζάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Κατάρ και σε πολλά άλλα μέρη, είναι επειδή υποστηρίζουμε την κυριαρχία του διεθνούς δικαίου και τις ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες και επειδή έχουμε αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας».

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι αναμένουν από τους γείτονες και τους συμμάχους τους να δουν τις προσπάθειές της Τουρκίας, να κατανοήσουν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία για να διασφαλίσει τις ευαισθησίες και την ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα δικαίου και κυριαρχίας και να ενεργήσουν με αντικειμενικό τρόπο.

«Είναι δικαίωμά μας. Πιστεύουμε επίσης ότι ορισμένες εθνικές αποφάσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας προς την Τουρκία, η οποία είναι ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν από τους συνομιλητές μας στη νέα περίοδο», ανέφερε.

Ειδικά στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, «τασσόμαστε πάντα υπέρ της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «με τις αμοιβαίες συζητήσεις μας, θα συζητηθούν τα θέματα στο πλαίσιο του δίκαιου, της δικαιοσύνης και της ισότητας και θα επιτευχθεί λύση».

Η χώρα μας, είπε, «έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, στο οποίο επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες».

«Η θέση μας είναι σαφής ότι τα χωρικά ύδατα σε αυτήν τη θάλασσα δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας και την πρόσβαση στις ανοικτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών», ανέφερε ο κ. Ακάρ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε από τον γείτονά μας να σεβαστεί το δικαίωμα της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο και να εγκαταλείψει και να αποφύγει μια σειρά ενεργειών και δηλώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις», υποστήριξε ο Χουλούσι Ακάρ.

Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Περισσότεροι από 20 εκατ. Γερμανοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό
20:20
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
«Σταθερή ροή» κρατήσεων προς Κύπρο αναμένουν οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
18:40
Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος καλοκαιριού
18:23
Ελλάδα: 1913 νέα κρούσματα- 28 νέοι θάνατοι- 357 διασωληνωμένοι
17:56
Eν αναμονή των αυριανών αποφάσεων για χαλαρώσεις, σε δύο φάσεις η επιστροφή μαθητών, παραμένουν sms και απαγόρευση κυκλοφορίας
17:44
Διοικητής:Δεν είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα η ΚΤΚ στο ΚΕΠ, ανακοίνωσε πρόστιμο για υπόθεση Λόου
17:23
Παραδίδεται η οδός Ρηγαίνης, κλείνει η Βουλγαροκτόνου, λέει ο Δήμος Λευκωσίας
17:14
ΗΠΑ:Μία ανάσα από την έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson
16:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand