Δρ. Καραγιάννης: Δυνατή η άρση όλων των απαγορεύσεων μέχρι τον Μάρτιο

Εφικτός ο στόχος για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/ Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι είναι δυνατή η άρση όλων των απαγορεύσεων μέχρι τον Μάρτιο, εάν δεν υπάρξει πισωγύρισμα.


Ο Δρ. Καραγιάνης, ο οποίος είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, εξέφρασε την ελπίδα η ερχόμενη εβδομάδα να δώσει περαιτέρω ενθάρρυνση για αποκλιμάκωση των μέτρων, ιδιαίτερα, πρόσθεσε «αν πέσουμε κάτω από τα εκατό  κρούσματα, που θα είναι το ιδεώδες».

«Όσο πιο λίγα είναι τα κρούσματα στην κοινότητα όταν ανοίξουμε, τόσο πιο εύκολο είναι να επιτηρήσουμε και να περιορίσουμε τις εξάρσεις», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν αναμένεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, απάντησε ότι είναι εφικτό «να ακουμπήσουμε διψήφιο αριθμό».

Σε σχέση με το θέμα των μετακινήσεων, μετά τις οποιεσδήποτε χαλαρώσεις, ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν συνεχιστούν κάποιοι περιορισμοί μπορεί να είναι επικίνδυνο, αφού ο ιός κυκλοφορεί ακόμα στην κοινότητα.

Σημείωσε πως «πρέπει να βαδίσουμε με σύνεση και με επιφυλακτικότητα, για να μη χαλάσουμε τα όσα επιτύχαμε τις τελευταίες εβδομάδες, με τα πιο αυστηρά μέτρα που λάβαμε».

Σε ερώτηση κατά πόσο ενοχλήθηκε από τις χθεσινές εικόνες στο Τρόοδος, ο Δρ. Καραγιάννης είπε πως «δεν ήταν οι εικόνες που μας κάνουν να είμαστε άνετοι με τις χαλαρώσεις», για να προσθέσει πως «αν δούμε παρόμοια περιστατικά, μόλις χαλαρώσουμε, κάπου θα τα χαλάσουμε πάλι».

Σε άλλη ερώτηση αν μετά τις χθεσινές εικόνες ενδέχεται να σημειωθεί πισωγύρισμα, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, γιατί είμαστε σε χειμερινούς μήνες».

«Αν ήταν καλοκαιρινοί μήνες δεν θα με ένοιαζε. Αλλά τα άτομα που κυκλοφορούσαν χθες στο Τρόοδος, εάν υπήρξε μετάδοση, θα τη μεταφέρουν και αλλού».

Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη άρση όλων των απαγορεύσεων μέχρι τον Μάρτιο, τόνισε  πως είναι δυνατή «εάν δεν έχουμε πισωγύρισμα, λόγω της συμπεριφοράς μας».

«Μέχρι τώρα ότι όσες φορές είχαμε πισωγυρίσματα, ήταν λόγω του ότι δεν προσέξαμε ή δεν εφαρμόσαμε τα πρωτόκολλα, είτε τα μετρά αυτοπροστασίας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.