Διαφωνία ΕΕ με χαρακτηρισμό οργανώσεων που συνδέονται με ΣτΕ ως ανεπιθύμητες από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνεί έντονα με τις πρόσφατες αποφάσεις των ρωσικών αρχών να συμπεριλάβουν το Κέντρο Κοινωνίας των Πολιτών της Πράγας και την Ένωση Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στον κατάλογο των «ανεπιθύμητων οργανώσεων», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσιές Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Πήτερ Στάνο.


Όπως αναφέρει, «αυτές οι οργανώσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και στη στήριξη ευάλωτων ατόμων».

«Η καταχώρησή τους βλάπτει τους απαραίτητους και ευεργετικούς δεσμούς μεταξύ των κοινωνιών μας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μια ΜΚΟ που συνδέεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίστηκε ως "ανεπιθύμητη οργάνωση" από κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», προσθέτει.

«Υποστηρίζουμε το αίτημα του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στις ρωσικές αρχές να αντιστρέψουν αυτές τις αποφάσεις», σημειώνει.

Η ΕΕ, αναφέρει ο κ. Στάνο, «ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνεχείς προσπάθειες των ρωσικών αρχών να συρρικνώσουν το χώρο για αντιπολίτευση, κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητες φωνές στη χώρα».

«Η ΕΕ, για άλλη μια φορά, προτρέπει τις ρωσικές αρχές να καταργήσουν τη νομοθεσία για περί ανεπιθύμητων οργανώσεων και να ευθυγραμμίσουν τη ρωσική νομοθεσία με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής της Βενετίας», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή τις συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία είχε σημειώσει ότι η ΕΕ «παρακολουθεί τα γεγονότα στη Ρωσία με ανησυχία», και εξέφρασε τη λύπη του «για τις εκτεταμένες συλλήψεις, τη δυσανάλογη χρήση βίας, τη διακοπή σύνδεσης στο διαδίκτυο και τηλεφώνου».

«Θα συζητήσουμε τη Δευτέρα τα επόμενα βήματα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ», ανέφερε.

Πηγή: Θάνος Αθανασίου

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand