Έντονη ανησυχία στην ΕΕ για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του Covid

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως και σε άλλα κράτη της ΕΕ.


Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, την ανησυχία για την επιθετική εξάπλωση του νέου πιο μεταδοτικού στελέχους εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε παρέμβασή της πρόσφατα σε τηλεσυνάντηση της Ομάδας Επιστημονικών Εκπροσώπων της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος εκπροσωπείται από τη δρα Ζωή-Δωροθέα Πανά.
 
Όπως ενημέρωσε η κ. φον ντερ Λάιεν, μελέτες που διενεργήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, κατέδειξαν την επιθετική εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και εξάπλωσης του νέου στελέχους, εκτιμάται πως τις επόμενες 6-12 εβδομάδες θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση στα κράτη μέλη.
 
Με στόχο τον περιορισμό και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου στελέχους, η Πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή στόχευση στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι χώρες μέλη της Ένωσης στη βάση επιδημιολογικών δεικτών με κοινούς επιδημιολογικούς στόχους, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών.
 
Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι των επιβατών είναι αυξημένοι, ενώ ειδικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος πραγματοποιεί αυξημένους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών στη βάση του επιδημιολογικού τους κινδύνου που εφαρμόζεται στην Κύπρο, οι επιβάτες από όλες τις χώρες της ΕΕ οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR τεστ ή να υποβάλλονται σε εξέταση κατά την άφιξή τους.
 
Επιπλέον, ακολουθώντας τις συστάσεις του ECDC και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον τελευταίο έναν μήνα, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο τόσο κατά την άφιξή τους όσο και την 7η ημέρα από την άφιξή τους, ενώ φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτική απομόνωση εφτά ημερών.
 
Τέλος, στην τηλεδιάσκεψη, έγινε προς τα 27 κράτη μέλη ισχυρή σύσταση για διενέργεια μοριακής ανίχνευσης των θετικών δειγμάτων για αλληλουχία (sequencing) σε υψηλό ποσοστό από 5% μέχρι 10%. Το ECDC, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται το εγχείρημα να γίνει συντονισμένα, εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει τα κράτη με τη διαδικασία της αλληλουχίας. Η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, για να αποστέλλεται το ποσοστό του 5% των θετικών δειγμάτων για περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
Β.Σιλβέστρος: Μεγάλες οι αλυσίδες μετάδοσης κορονοϊού στη Λεμεσό
12:19
Ο Ott Tanak και η Hyundai έδειξαν τον δρόμο στο Arctic Rally
11:57
Yπουργός Υγείας:Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του πλάνου αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων (Βίντεο)
11:47
Μεταρρύθμιση ΤΑ: Πρόταση για διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος την ίδια μέρα με τις βουλευτικές θα καταθέσει η Κυβέρνηση (Βίντεο)
11:13
Έρευνα:Ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των πολύ ηλικιωμένων δεν σώζει μόνο περισσότερες ζωές αλλά και περισσότερα μελλοντικά χρόνια ζωής
10:51
Πρόσω ολοταχώς για τον τίτλο στο Βόλεϊ βαδίζει η Ομόνοια
10:35
Έντονη διπλωματική κινητικότητα ενόψει άτυπης διάσκεψης για Κυπριακό
10:34
Προβάδισμα για Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο Φούτσαλ
10:25
Ανοίγει αύριο η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 69 ετών και άνω
10:24
Ολυμπιακός Πειραιώς-Βόλος 2-1
10:18
Απόψε στις 9:15 ζωντανά το Ολυμπιακός-Σιρακούσα στο Πόλο
10:10
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ
10:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand