Έντονη ανησυχία στην ΕΕ για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του Covid

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθως και σε άλλα κράτη της ΕΕ.


Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, την ανησυχία για την επιθετική εξάπλωση του νέου πιο μεταδοτικού στελέχους εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε παρέμβασή της πρόσφατα σε τηλεσυνάντηση της Ομάδας Επιστημονικών Εκπροσώπων της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος εκπροσωπείται από τη δρα Ζωή-Δωροθέα Πανά.
 
Όπως ενημέρωσε η κ. φον ντερ Λάιεν, μελέτες που διενεργήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, κατέδειξαν την επιθετική εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και εξάπλωσης του νέου στελέχους, εκτιμάται πως τις επόμενες 6-12 εβδομάδες θα υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση στα κράτη μέλη.
 
Με στόχο τον περιορισμό και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου στελέχους, η Πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινή στόχευση στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζουν οι χώρες μέλη της Ένωσης στη βάση επιδημιολογικών δεικτών με κοινούς επιδημιολογικούς στόχους, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών.
 
Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι των επιβατών είναι αυξημένοι, ενώ ειδικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος πραγματοποιεί αυξημένους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών στη βάση του επιδημιολογικού τους κινδύνου που εφαρμόζεται στην Κύπρο, οι επιβάτες από όλες τις χώρες της ΕΕ οφείλουν να προσκομίζουν αρνητικό πιστοποιητικό PCR τεστ ή να υποβάλλονται σε εξέταση κατά την άφιξή τους.
 
Επιπλέον, ακολουθώντας τις συστάσεις του ECDC και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον τελευταίο έναν μήνα, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο τόσο κατά την άφιξή τους όσο και την 7η ημέρα από την άφιξή τους, ενώ φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτική απομόνωση εφτά ημερών.
 
Τέλος, στην τηλεδιάσκεψη, έγινε προς τα 27 κράτη μέλη ισχυρή σύσταση για διενέργεια μοριακής ανίχνευσης των θετικών δειγμάτων για αλληλουχία (sequencing) σε υψηλό ποσοστό από 5% μέχρι 10%. Το ECDC, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται το εγχείρημα να γίνει συντονισμένα, εξέφρασε ετοιμότητα να βοηθήσει τα κράτη με τη διαδικασία της αλληλουχίας. Η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, για να αποστέλλεται το ποσοστό του 5% των θετικών δειγμάτων για περαιτέρω διερεύνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Μαρτίου
Ποιά μηνύματα στέλνει το βίντεο που ετοίμασε το τμήμα φυλακών(βίντεο)
14:10
Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε την Λουτ για την πολιτική του βούληση να συνεργαστεί για βιώσιμη λύση, λέει ο Κούσιος
14:02
Τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ(βίντεο)
14:00
Ισραήλ: Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 των Παλαιστινίων που έχουν άδεια εργασίας
13:52
Η Αντζελίνα Τζολί σώζει τις μέλισσες και ταυτόχρονα υποστηρίζει τις γυναίκες.
13:43
Χάντμπολ γυναικών: Βήμα πρόκρισης για ΕΝ Αθηένου και ΑΟ Αραδίππου
13:43
O σκύλος που έσωσε τους ιδοκτήτες του με το έντονο γάβγισμά του(βίντεο)
13:30
Κυπριακό, διμερείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα συζητούν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιταλίας την Τρίτη στη Λευκωσία
13:05
Ο Τσιτσιπάς ανέβηκε στην 5η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον Φέντερερ
12:56
Θύμα κυβερνοεπίθεσης τα email της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών
12:46
Ισχυρό μήνυμα από τα παιδιά για το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δυο φύλων (βίντεο)
12:40
Κύπρος Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο για τον EuroAsia Interconnector
12:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand