Προς ψήφιση σήμερα ο αναθεωρημένος κρατικός προϋπολογισμός για το 2021

Συνέρχεται σήμερα στις 16:00 η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποία θα τεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, μετά την καταψήφισή του από το Σώμα στις 17 Δεκεμβρίου.


Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός εγκρίνεται μέχρι στιγμής οριακά, με μία ψήφο διαφορά, μετά και την χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ να εξουσιοδοτήσεις τους τρεις βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Θετικά  θα τοποθετηθεί και η Συμμαχία Πολιτών, αφού όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρός της Γιώργος Λιλλήκας  οι προτάσεις του κόμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση. Εκκρεμεί η απόφαση της «Αλληλεγγύης», η οποία αναμένει ακόμα κάποιες διευκρινήσεις και θα τοποθετηθεί σήμερα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας.

 ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν εκ νέου τον προϋπολογισμό. Σε χθεσινή του ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι το κόμμα θα καταψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό "αφού παραμένει ο ίδιος στη φιλοσοφία του με αυτόν που έχει καταψηφιστεί".  Το ΔΗΚΟ που έχει συνδέσει την ψήφιση του προϋπολογισμού με παράδοση στον Γενικό Ελεγκτή των φακέλων των πολιτογραφήσεων, έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, η στάση του δεν αλλάζει. Και οι Οικολόγοι δήλωσαν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό ενώπιον της Βουλής για να αλλάξει την τοποθέτηση του κόμματος.
 
Με το δεδομένο των 26 αρνητικών ψήφων, η προσπάθεια των τελευταίων ημερών επικεντρώθηκε στο να πεισθεί η ΕΔΕΚ (3 βουλευτές), η «Αλληλεγγύη» (2 βουλευτές) και η Συμμαχία Πολιτών (1 βουλευτής) που συνεργάζεται με την ΕΔΕΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, να δώσουν τη θετική τους ψήφο. Αν οι ψήφοι αυτοί προστεθούν στις συνολικά 23 θετικές ψήφους των κομμάτων που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, δηλαδή του ΔΗΣΥ (18 βουλευτές), της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (3 βουλευτές) και του ΕΛΑΜ (2 βουλευτές) ο προϋπολογισμός εγκρίνεται με 29 ψήφους υπέρ έναντι 26 ψήφων εναντίον.

Στο επίκεντρο των προϋποθέσεων που έθεταν τις τελευταίες μέρες η ΕΔΕΚ και η «Αλληλεγγύη» βρισκόταν το θέμα των εκποιήσεων ιδιαίτερα σε σχέση με την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη.

Την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε δύο αποφάσεις, η μια για στήριξη μη βιώσιμων δανειοληπτών που θα απορριφθούν από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και η άλλη για τη δημιουργία Δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας σε σχέση με υποθέσεις που συνδέονται με πρόθεση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είχε προειδοποιήσει την περασμένη Παρασκευή ότι η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της στάσης πληρωμών σε περίπτωση μη ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού και συνακόλουθη απώλεια της πρόσβασης στις αγορές. Είπε επίσης πως χωρίς τις δαπάνες στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας ενδεχομένως «να θρηνήσουμε επί καμένου εδάφους».

Στην ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου, στην οποία απορρίφθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 υπέρ ψήφισαν οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ. Εναντίον ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand