Οι δηλώσεις να μεταφραστούν σε πράξεις, ζήτησε ο Μπορέλ από τον Τσαβούσογλου

Η βελτίωση και η κανονικοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ειδικότερα με τα κράτη μέλη, με αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ξεκίνησε στις 11:30 τοπική ώρα Βρυξελλών.

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ σημείωσε ότι χαίρεται που καλωσορίζει τον Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός.

Συγκεκριμένα, ο Ζ.Μπορέλ δήλωσε ότι "είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω εδώ στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον συνάδελφο και φίλο μου, τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα αφιερώσουμε χρόνο για να αποτιμήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουμε την πορεία προς τα εμπρός".

"Το περασμένο έτος ήταν μια περίπλοκη χρονιά για αυτές τις σχέσεις. Πρόσφατα, έχουμε δει, και από τα δύο μέρη, μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και μερικά σημαντικά βήματα. Και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων, της ανάπτυξης μιας συνεταιριστικής και αμοιβαίας σχέσης βασισμένης σε κοινές αξίες και αρχές".

"Ένα άλλο καλό βήμα είναι η ανακοινωμένη επανέναρξη άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας", επεσήμανε.

"Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες", τόνισε ο Μπορέλ.

"Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών [Αντόνιο] Γκουτέρες για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Δεσμευόμαστε πλήρως να υποστηρίξουμε την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Επιθυμούμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή", ανέφερε.

"Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε περισσότερο έναν ουσιαστικό διάλογο για να ενισχύσουμε τη σημασία των πολιτικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις περιφερειακές συγκρούσεις, είτε στη Λιβύη, τη Συρία είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ", σημείωσε.

"Θα μιλήσουμε επίσης με πλήρη σεβασμό ο ένας για τον άλλο, και με ειλικρίνεια και ανοιχτό τρόπο, για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τις προοπτικές προσχώρησης".

"Είμαστε σίγουροι ότι η ζωντανή τουρκική κοινωνία θα καταδείξει την ανάγκη για διάλογο. Παραμένουμε ανήσυχοι για την κατάσταση στην Τουρκία από την άποψη [του κράτους δικαίου και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων] επειδή είναι ένας σημαντικός γείτονας και θέλουμε να οικοδομήσουμε με την Τουρκία ένα κοινό και κοινό μέλλον".

Aπό την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφώνησε τον κ. Μπορέλ ως αξιότιμο φίλο του, λέγοντας ότι χαίρεται που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. "Είμαι εδώ μετά από πρόσκληση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ. Θα έχουμε πολύ γεμάτο πρόγραμμα σήμερα και αύριο. Το 2020 ήταν ένα προβληματικό έτος για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν μια θετική εξέλιξη για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ατμόσφαιρας. Ευνόησε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Σήμερα, φυσικά, θα έχουμε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Έχουμε υποβάλει μια πολύ λεπτομερή πρόταση για τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Θα τα συζητήσουμε πάλι αυτά. Επίσης, θα συζητήσουμε τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας τις προσδοκίες μας κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε σήμερα και αύριο. Ελπίζω όλες αυτές οι συναντήσεις να είναι θετικές".

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Ο στρατός της Ερυθραίας σφαγίασε «εκατοντάδες αμάχους» στην Τιγκράι
07:57
Αυξημένες οι καταγγελίες της Αστυνομίας για παραβίαση των μέτρων, η Λεμεσός στην πρώτη θέση
07:40
Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ:Στιγμή ευκαιρίας η άτυπη πενταμερής- Δεν είναι δουλειά μας τα τελεσίγραφα
07:24
Στη φυλακή ο Δημήτρης Λιγνάδης με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα
07:07
Νεκροί και κρούσματα παγκοσμίως από την πανδημία
06:49
Οι ΗΠΑ έπληξαν θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Συρία
06:35
25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand