Η Ελλάδα μεγαλώνει, είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο

«Η Ελλάδα μεγαλώνει για πρώτη φορά από το 1947» σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.


Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το ίδιο δικαίωμα και για άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Αθήνα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ελπίδα και αυτοπεποίθηση, αλλά και μηδενική αφέλεια και υπογράμμισε ότι «υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων αν αυτή δεν διατηρεί την αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα και στην Τουρκία. «Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων […]

Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης», τόνισε.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι αντικείμενο των διερευνητικών θα είναι «ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο αλλά και στην Μεσόγειο» και υπογράμμισε ότι «αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε πρέπει να αποφασίσουμε για τον τρόπο που θα παραπέμψουμε τις διαφορές μας στο διεθνές δίκαιο».
 
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο «καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», θα τεθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία και αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Μέρα25 τάχθηκαν υπέρ, ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

02 Μαρτίου
ΠΟΕΔ: Έντονες επικρίσεις κατά του Υπ.Υγείας για την αναφορά του σε κρούσμα μηδέν στα σχολεία
09:47
Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ ενόψει της 20ής επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου
09:37
Ανεπιθύμητος συμβιβασμός στο ντέρμπι
09:35
ΗΠΑ-Γερουσία: Μέσα στην εβδομάδα η έναρξη της συζήτησης για το οικονομικό πακέτο κατά της Covid-19
09:29
Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Δεν υπήρξε καμία παρανομία στο θέμα των διαβατηρίων για την επένδυση της Μαρίνας Αγίας Νάπας
09:20
Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Ο Γενικός Εισαγγελέας να διερευνήσει πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων για την επένδυση της Μαρίνας Αγίας Νάπας
09:14
Αισιοδοξία εκφράζει ο ΟΚΥΠΥ ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σε μείωση των νοσηλειών
08:57
Στους 24 οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο ΓΝ Αμμοχώστου
08:51
Σκοτώθηκε μέλος της ιρανικής πολιτοφυλακής σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ
08:27
Νιγηρία: Αφέθηκαν ελεύθερες εκατοντάδες μαθήτριες που είχαν απαχθεί
08:10
Κίτρινη προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας με ισχύ ως τις έξι το απόγευμα
07:46
Σε 12.288 ελέγχους παγκύπρια προχώρησε η Αστυνομία, 156 συνολικά οι καταγγελίες, οι 89 στη Λεμεσό
07:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand