Μπορεί να συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, είπε ο Ερντογάν

Μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις διερευνητικές στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που το προσεγγίζουν θετικά.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι από το 1963 προσπαθούν να οδηγήσουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ σε θετική κατεύθυνση. “Δυστυχώς μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις που μας έδωσε. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία”, είπε. Ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις με την ΕΕ συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς υπενθυμίζοντας τις επαφές που είχε τόσο για την ανατολική Μεσόγειο όσο τις εξελίξεις με τις χώρες της ΕΕ τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την Καγκελάριο τις Γερμανίας και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι “σε όλες αυτές τις συναντήσεις και από πλευράς μας ένα αίτημα για συνάντηση με την Ελλάδα, με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ένα θέμα που το προσεγγίζουμε θετικά. Στο μεταξύ οι Υπουργοί Εξωτερικών μας συνομίλησαν. Κι εμείς είπαμε ότι αυτές οι διερευνητικές μπορούν να ξεκινήσουν. Τώρα μετά τους ειδικούς μας αντιπροσώπους μπορώ να κάνω κι εγώ συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό. Είπαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα. Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού λέγοντας ότι “είναι ένα ζήτημα που θα το μελετήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε γι αυτό. Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας και θα αποφασίσουμε”.

Σε ερώτηση εάν μετά τον εμβολιασμό του χθες είχε οποιεσδήποτε παρενέργειες απάντησε πως δεν είχε καμία και πως αισθάνεται υγιέστατος και ότι σε 28 μέρες θα κάνει και το δεύτερο εμβόλιο, όπως ορίζεται.

Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τους S-400, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “καμιά χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε για την αμυντική βιομηχανία. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση που θα λάβουμε. Προς το παρόν έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο πακέτο των S400 με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τώρα το δεύτερο πακέτο συνεχίζεται”. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η στάση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε αυτό το θέμα αλλά δεν θα πάρουν άδεια από κανέναν για να κάνουν βήματα στην αμυντική τους βιομηχανία. “Ελπίζω μετά που θα αναλάβει καθήκοντα ο κ. Μπάιντεν και θα έχουμε επαφές θα κάνει πιο θετικά βήματα και θα μπούμε σε καλό δρόμο”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Φεβρουαρίου
Δοκιμές υποψηφίου εμβολίου για τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε η Moderna
15:01
Η ΕΕ παραμένει σταθερή στη δέσμευση για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα Ουκρανίας
14:58
Ένας στους επτά έχει αντισώματα κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία
14:55
Βρέθηκε στο ΓΣΠ και παρακολουθήσε το ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια ο Κωστένογλου
14:37
Ενίσχυση των ελέγχων για COVID-19 στα κοινά σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας
14:22
Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα χαλάρωσης που ισχύουν από την 1η Μαρτίου
13:40
Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα 2021” σε Μεσόγειο και Αιγαίο
12:55
Σιζόπουλος: Η ελληνοκυπριακή με την άτυπη πενταμερή πλευρά θα οδηγηθεί σε αχαρτογράφητα νερά
12:45
Την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού παρουσίασε ο Περδίος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού
12:12
Εξήντα χιλιάδες άτομα πάσχουν από σπάνια νοσήματα στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΙΝΓΚ
12:11
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και απασχόλησης αυξάνονται σε ΕΕ και ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο
11:58
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, στην Αρμενία, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας
11:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand