Αίτημα Παύλου Ιωάννου για αναστολή εκποίησης κύριας κατοικίας ικανοποίησε η ΤK

Αίτημα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου για αναστολή εκποίησης ακινήτου, στο οποίο υπάρχει χρησιμοποιούμενη κύρια κατοικία, στην Επαρχία Λεμεσού, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, ικανοποίησε για άλλη μια φορά η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτρόπου.


Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος απευθύνει έκκληση προς τους δανειολήπτες να ενεργούν έγκαιρα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό σύστημα και τους θεσμούς για αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων τους.

«Αυτό συνεπάγεται προφανώς και την έγκαιρη υποβολή παραπόνου στον Επίτροπο, κατά τον προβλεπόμενο από τον Νόμο τρόπο, και ή τη συνεννόηση με τους Συνδέσμους Δανειοληπτών και τον Σύνδεσμο Προστασίας Κύριας Κατοικίας, απευθυνόμενοι σε αυτούς», προσθέτει.

Ειδικότερα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει ότι ύστερα από σύντονες προσπάθειες του Γραφείου του και την συνεργασία του Πρόεδρου του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ), η Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε στην υιοθέτηση των σχετικών εισηγήσεών του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι έλαβε σήμερα το πρωί ηλεκτρονικό μήνυμα, περί τις 8:35 π.μ., στο οποίο η Τράπεζα τον πληροφορούσε ότι «θα προχωρήσει σε αναστολή του πλειστηριασμού για περίοδο μέχρι 31/03/2021 και στην συνέχεια η περίοδος που μεσολαβεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους πελάτες για εξεύρεση οριστικής λύσης στις προβληματικές υποχρεώσεις που διατηρούν».

Προσθέτει ότι το υπό εκποίηση ακίνητο ήταν σχετικά μεγάλης αξίας, το δε οικόπεδο επί του οποίου οικοδομήθηκε η κατοικία δεν είχε διαχωριστεί από το υπόλοιπο ακίνητο, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η αξία της κατοικίας ήταν πράγματι μεγάλη.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει να παρεμβαίνει για ακύρωση ή αναστολή εκποίησης. Εάν έχει ενώπιον του νομίμως υποβληθέν παράπονο, το οποίο σχετίζεται με το άρθρο 44Γ του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου του 1965 (9/1965), ως εκάστοτε τροποποιείται ή και αντικαθίσταται, δυνατό η αποτελεσματική αξιοποίησης της σχετικής απόφασης του, από τον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη, να οδηγήσει σε αναστολή και ή ακύρωση εκποίησης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η παρέμβασή του, όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, οφειλόταν στο ότι ο επηρεαζόμενος είναι παντελώς ανάπηρος και αντιμετωπίζει ιδιάζοντα και σοβαρότατα προβλήματα υγείας - πρόκειται, δηλαδή, για καταφανή περίπτωση μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος – και στο ότι η μορφή του υπό εκποίηση ακινήτου κρίθηκε ότι, επέτρεπε εύκολα να εξευρεθεί, στο πιο πάνω διάστημα που παραχώρησε η τράπεζα, μια λογική λύση που να εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα των μερών, χωρίς την προσφυγή στην εκποιητική διαδικασία.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι σε διάφορες περιπτώσεις έχει εξηγήσει, ότι η εκποίηση ενυπόθηκων εξασφαλίσεων δανείων, όταν τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται και όταν δεν καθίσταται, για αντικειμενικούς λόγους, εφικτή η ορθολογική αναδιάρθρωσή τους, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

«Έτσι, διασφαλίζονται οι αποταμιεύσεις και η συνέχιση της δυνατότητας των τραπεζών να παραχωρούν νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι οι εν λόγω εκποιήσεις πραγματοποιούνται κατά τρόπο νόμιμο και ορθολογικό», προσθέτει.

Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου τονίζει ότι «κάτω από τις τρέχουσες συγκυρίες, της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης και της, δυστυχώς, καλπάζουσας πανδημίας του κορωνοϊού είναι, ενδεχομένως, ιδιαιτέρως χρήσιμο όπως η Πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) προωθήσει ευέλικτους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς στοχευμένης αναστολής εκποιήσεων σε περιπτώσεις κύριας κατοικίας συγκεκριμένης αγοραίας αξίας, κύριας επαγγελματικής στέγης εν λειτουργία μικρομεσαίας επιχείρησης και κύριας αγροτικής υποδομής μικρομεσαίων επαγγελματιών γεωργοκτηνοτρόφων.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι επεξήγησε την θέση του αυτή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με ειδικό υπόμνημα, στηρίζοντας αλλά και διευρύνοντας την σχετική τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει νομοθέτημα.

«Θεωρώ βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα το αναπέμψει, για λόγους συνταγματικότητας, στην Βουλή», σημειώνει.

Επιπροσθέτως, αναφέρει πως θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία ένταξης των δικαιούχων στο Σχέδιο Εστία και η ολοκλήρωσή του, ώστε να διαφανεί υπεύθυνα το μέγεθος και η φύση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με ενυπόθηκη εξασφάλιση, κύρια κατοικία και «να γίνουν οι κατάλληλοι σχεδιασμοί για ορθολογική αντιμετώπισή του».

Τέλος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ευχαριστεί την Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρο Παπαδούρη, για την αποτελεσματική συνεργασία τους μαζί του, προς αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς τους συναδέλφους του στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.