WWF: To 70% του ζωικού βασιλείου εξαφανίστηκε εξαιτίας του ανθρώπου

Σχεδόν το 70% της παγκόσμιας άγριας ζωής έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Η μελέτη της WWF επισημαίνει ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα του ζωικού βασιλείου έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια και αιτία είναι ο άνθρωπος. Η μείωση των περίπου 21.000 πληθυσμών θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, αμφιβίων και ερπετών που παρατηρήθηκαν ανέρχονταν μεταξύ 1970 και 2016 κατά μέσο όρο σε 68%. Αυτό προκύπτει από την έκθεση Living Planet 2020 που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη WWF και τη βρετανική London Zoological Society (Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου ). Ως κύριες αιτίες αναφέρονται από τη WWF, η καταστροφή των δασών και η εξάπλωση της γεωργίας.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό μείωσης των ειδών του ζωικού βασιλείου έχει αυξηθεί περαιτέρω σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη του 2018. Αυτή τη φορά συμπεριλήφθηκαν οι πληθυσμοί περισσότερων από 4.400 απειλούμενων και μη απειλούμενων σπονδυλωτών ειδών, δηλαδή μόνο ένα μικρό τμήμα του ζωικού κόσμου. Τα έντομα δεν συμπεριλήφθηκαν. Η WWF κάνει λόγο για ένα νέο χαμηλό βιοποικιλότητας.

«Χάνουμε την ποικιλομορφία της ζωής στη γη. Η εξαφάνιση των ζώων έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής του γερμανικού Ιδρύματος για τη Διατήρηση της Φύσης, Κρίστοφ Χάινριχ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το 2016, το ίδρυμα αυτό κατέγραψε ποσοστό εξαφάνισης των ζώων 60% και μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν σχεδόν 70%.

«Αυτή η περίοδος είναι μια στιγμή σε σύγκριση με τα εκατομμύρια χρόνια που πολλά είδη έχουν ζήσει στον πλανήτη μας», τόνισε ο διεθνής διευθυντής της WWF,Μάρκο Λαμπερτίνι στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η WWF αναφέρει τον ανατολικό γορίλλα των πεδιάδων του Κονγκό, τις δερματοχελώνες της Κόστα Ρίκα και τον οξύρρυγχο του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας ως ιδιαίτερα απειλούμενα ζώα, η μείωση του τελευταίου από το 1970 είναι της τάξεως του 97%. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Χάινριχ, απειλούνται ιδιαίτερα η πέρδικα και το αργυροπούλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Μικρή άνοδος των ΜΕΧ τον Απρίλιο λόγω αναδιαρθρώσεων
13:45
Στo Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη εργασίας μεταβαίνει την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών
13:27
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test το Σάββατο
13:05
Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την προεδρική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι
12:49
Ικανοποίηση για την προεδρική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Βαρώσι, εκφράζει η ΔΗΠΑ
12:32
Ισλανδία-Covid-19: Επανέρχονται κάποιοι περιορισμοί καθώς παρατηρείται άνοδος κρουσμάτων
12:15
ΕΚΠΑ: Τα εμβόλια της COVID-19 δεν αλλάζουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές μέρες
11:49
Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια επεισοδίων
11:31
Γερμανία: Στους 180 οι νεκροί από τις πλημμύρες- 150 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα
11:07
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά
10:40
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Το πιο σημαντικό όπλο ενάντια στον κορονοϊό είναι ο εμβολιασμός
10:29
ΟΚΥΠΥ: Σταθεροποίηση παρουσιάζει το ποσοστό θετικότητας-Εξισορρόπηση νοσηλειών-εξιτηρίων
10:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand