Υπ. Παιδείας: Δεν έχουν ακόμη παρθεί οριστικές αποφάσεις για τη νέα σχολική χρονιά

Δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας, την νέα ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη παροχή εκπαίδευσης και η παράλληλη διαφύλαξη του αγαθού της υγείας. Ως εκ τούτου θα επικαιροποιηθούν υγειονομικά πρωτόκολλα και θα ακολουθηθούν πιστά οι συμβουλές των επιδημιολόγων και της ειδικής επιστημονικής ομάδας που εντός των ημερών αποκτά το Υπουργείο Παιδείας.

Στα πλαίσια των ζυμώσεων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, συναντήθηκε με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων της Μέσης Εκπαίδευσης, την Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και την Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ).

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι κατά τη διάρκειά της «έγινε μια πλήρης ανασκόπηση των διαδικασιών που γίνονται στη βάση του προγράμματος για τη νέα σχολική χρονιά και ενημέρωση των ηγεσιών των δύο οργανώσεων σχετικά με τις επαφές και τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας για να προσαρμόσουμε και να επικαιροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Πρόσθεσε ότι «όπως συμβαίνει σε ολόκληρη η κοινωνία έτσι και στα σχολεία από την 1η Σεπτεμβρίου όταν θα αρχίσει η σχολική χρονιά θα ισχύσουν υγειονομικά πρωτόκολλα».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «δεν έχουμε ακόμη τις οριστικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα» οι οποίες θα παρθούν με βάση τις συστάσεις, τις συμβουλές, τις κατευθύνσεις που θα μας δώσει η ειδική επιστημονική, συμβουλευτική ομάδα των επιδημιολόγων.

«Όταν οριστικοποιηθούν οι συστάσεις, συμβουλές και κατευθύνσεις θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Σημείωσε ότι «η επιδίωξή μας ως Υπουργείο Παιδείας είναι να διασφαλίσουμε την παροχή εκπαίδευσης που είναι η αποστολή μας αλλά ταυτόχρονα και την υγειονομική μας ασφάλεια διότι εξίσου σημαντικό αγαθό με την παιδεία είναι και η υγεία».

«Ειδικά αυτή την εποχή η υγεία προέχει άρα λοιπόν στα σχολεία θα πάμε με ασφάλεια, όπως έγινε και στην προηγούμενη σχολική χρονιά, και νομίζω αξίζουν συγχαρητήρια στις Διευθύνσεις των σχολείων αλλά και τους εκπαιδευτικούς για την παρουσία των παιδιών, για την εμπέδωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», είπε ο Υπουργός Παιδείας για να προσθέσει ότι «μακάρι και έξω από τα σχολεία να τηρούνταν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας όπως έγινε μέσα στα σχολεία».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε προγραμματίσει με αριθμούς λεπτομερώς όλες τις πιθανές περιπτώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και βεβαίως την κανονική λειτουργία των σχολείων με πλήρη φοίτηση και ήδη η στελέχωση όλων των σχολείων ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, τα βιβλία είναι έτοιμα και περιμένουν στα σχολεία».

Ανέφερε ότι «θα γίνουν όλες οι προετοιμασίες για την απολύμανση, για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων για την υγειονομική ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα έχουμε λάβει μέριμνα και για την ανάγκη να λειτουργήσουμε με μερική φοίτηση σε κάποια σχολεία, μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία εκεί και όπου παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν καθημερινά φοίτηση με φυσική παρουσία».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτά τα συζητήσαμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, χωρίς να μπούμε ακόμα σε όλες τις λεπτομέρειες

Κατέστησε σαφές πως «επιδίωξή μας και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τη φοίτηση με φυσική παρουσία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και ελπίζουμε ότι αυτό θα μπορέσουμε εξ ολοκλήρου να το επιτύχουμε στη δημοτική εκπαίδευση και βέβαια σε ένα μεγάλο βαθμό θα το επιδιώξουμε και στη μέση εκπαίδευση».

Διαφορετικές, είπε ο Υπουργός Παιδείας, «μπορεί να είναι οι αποφάσεις για τις διάφορες βαθμίδες στην εκπαίδευση, θα λάβουμε υπόψη ότι φέτος έχουμε τη διοργάνωση στη βάση πραγματικών τετραμήνων για την Α’ και Β’ Λυκείου και βεβαίως τα αναλυτικά προγράμματα και θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως των τελικών αποφάσεων για τη λειτουργία των σχολείων».

Πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα, στη συνέχεια όμως θα έχουμε τις ίδιες συναντήσεις και με την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) αλλά και με τους οργανωμένους γονείς όλων των βαθμίδων και φυσικά μέχρι την ημέρα που θα λειτουργήσουν τα σχολεία θα τύχουν ενημέρωσης όλοι γονείς από το Υπουργείο Παιδείας τόσο διαδικτυακά όσο και με την έκδοση ειδικών εντύπων για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας».

Επίσης, «τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες ενημερώσεις από το Υπουργείο Παιδείας αναλόγως των αποφάσεων που θα οριστικοποιηθούν».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι προσεχώς «θα ανακοινωθεί ειδική επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για το Υπουργείο Παιδείας η οποία δεν θα αποτελείται μόνο από ειδικούς ιατρούς αλλά και από άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, την ψυχολογία, την παιδαγωγική και είναι κάτι που θα θέσουμε σε λειτουργία για να πλαισιώσουμε σε καλύτερα τις αποφάσεις που θα παίρνουμε στο Υπουργείο Παιδείας».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:26

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand