Το 99,1% των κολυμβητικών υδάτων στην Κύπρο το 2019, ήταν άριστης ποιότητας

Από τις 22 295 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη το 2019, το 84,6% ήταν άριστης ποιότητας και σε πέντε χώρες, το 95% ή περισσότερο, των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας: Κύπρος (99,1%), Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα (95,7%) και Κροατία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, στην Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, όλοι οι αξιολογημένοι χώροι κολύμβησης είχαν τουλάχιστον επαρκή ποιότητα το 2019. Κατά την κολυμβητική περίοδο 2019, αυτό το ελάχιστο πρότυπο ποιότητας πληρούσε το 95,0% όλων των τοποθεσιών των υδάτων κολύμβησης της ΕΕ, με μικρή πτώση σε σύγκριση με το 2018 (95,4%). Ωστόσο, αυτή η πτώση μπορεί να εξηγηθεί από το άνοιγμα νέων τοποθεσιών υδάτων κολύμβησης που δεν μπορούν να ταξινομηθούν ακόμη, αναφέρει η Κομισιόν.

Το μερίδιο των εξαιρετικών υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ άλλαξε ελαφρώς από το 2013, από 85,2% σε 87,4% για τα παράκτια ύδατα κολύμβησης και από 76,5% σε 79,1% για τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης. Η ποιότητα των παράκτιων περιοχών ήταν γενικά καλύτερη από εκείνη των εσωτερικών περιοχών λόγω της καλύτερης ικανότητας αυτοκαθαρισμού των παράκτιων περιοχών.

Επιπλέον το 2019, 294 ή 1,3% των περιοχών των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ ήταν κακής ποιότητας. Ενώ το μερίδιο των περιοχών κακής ποιότητας μειώθηκε ελαφρά από το 2013, τα προβλήματα παραμένουν στα ύδατα κολύμβησης κακής ποιότητας ή στα ύδατα κολύμβησης που συχνά επηρεάζονται από τη βραχυπρόθεσμη ρύπανση.

Σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, το 3% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν κακής ποιότητας: Αλβανία (5,9%), Εσθονία (5,6%), Ουγγαρία (3,9%), Ιρλανδία (3,4%), Κάτω Χώρες (3,3%) και Σλοβακία (3,1%).

Σύμφωνα με την οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης, το μπάνιο πρέπει να απαγορεύεται οριστικά ή να υπάρχει μόνιμη συμβουλή κατά της κολύμβησης σε τοποθεσίες υδάτων κολύμβησης που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπαρκείς για πέντε συνεχόμενα χρόνια ή περισσότερο. Το 2019, αυτό ίσχυε για 55 περιοχές κολύμβησης: 36 στην Ιταλία, οκτώ στην Ισπανία, τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο στη Γαλλία και από μια στην Τσεχία, τη Δανία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία αντίστοιχα. Το 2018, 289 περιοχές υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ ήταν κακής ποιότητας, ενώ 190 από αυτά τα ύδατα κολύμβησης παρέμειναν σε ανεπαρκή κατάσταση και το 2019. Από τους 99 εναπομείναντες χώρους κολύμβησης, 61 βελτίωσαν την ποιότητα των υδάτων τους σε τουλάχιστον επαρκή κατάσταση μεταξύ 2018 και 2019, ενώ οι υπόλοιπες 38 περιοχές κολύμβησης είτε εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα παρακολούθησης είτε δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν λόγω μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης ή την έλλειψη επαρκούς αριθμού δειγμάτων.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΧ) και την Κομισιόν. Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, μετά από μήνες κλειδώματος, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία, η Κομσιιόν παρουσίασε στις 13 Μαΐου δέσμη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων. Παράλληλα με τη φετινή έκθεση, ο ΕΟΠ κυκλοφόρησε επίσης έναν ενημερωμένο διαδραστικό χάρτη που δείχνει την απόδοση κάθε περιοχής κολύμβησης. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες ενημερωμένες αναφορές χωρών, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης.

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Σοβαρός τραυματισμός 22χρονου σε εργατικό ατύχημα
17:54
«Directing A Film – Γνωρίζω τον Κυπριακό Κινηματογράφο»
17:39
SΤΟP ERDOGAN: Τεράστια πινακίδα στη Νέα Υόρκη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία
17:33
Ο Ερντογάν κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας να αναπτύξουν σχέσεις με τα κατεχόμενα
17:24
Η Amazon ανοίγει στο Λονδίνο ένα σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία
17:01
Απαντήσεις για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες έδωσε στην Επιτροπή Ελέγχου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
16:48
Νέα καταγγελία για βιασμό εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη
16:29
Τζ. Πάιατ για διερευνητικές επαφές: Η μπάλα στο γήπεδο της Άγκυρας
16:20
Αρνητικός πληθωρισμός για 11ο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε τον Φεβρουάριο
15:53
Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού: Δεν πλήττει τα δικαιώματα παιδιών η απόφαση για rapid test
15:35
Γερμανική Επιτροπή Εμβολιασμών: Το εμβόλιο της ΑstraZeneca αποτελεσματικό και για άτομα άνω των 65 ετών
15:11
Αναστάτωση σε λύκειο της Λεμεσού μετά από λανθασμένα θετικά rapid test
14:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand