Συνάντηση Επιτρόπου Περιβάλλοντος με Κοινοτική Δράση Ακάμα

Την επιθυμία της για στήριξη των κοινοτήτων του Ακάμα, οι οποίες έχουν καταδικαστεί σε μαρασμό εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, εξέφρασε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπρόσωπους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Επίτροπος επισκέφθηκε το διαμέρισμα της Πόλης Χρυσοχούς και τη χερσόνησο του Ακάμα, ενώ αύριο,Κυριακή, αναμένεται να επισκεφθεί τις κοινότητες του Ακάμα.

Η κ. Βασιλείου άκουσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες και η ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς εδώ και πολλά χρόνια, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό, ούτως ώστε όλοι μαζί να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε περισσότερο το περιβάλλον μας και πώς να δημιουργήσουμε μηχανισμούς αλληλοενημέρωσης, για να μπορούν όλες οι περιβαλλοντικές δομές να δουλεύουν όπως ακριβώς πρέπει να δουλεύουν».

Όπως υπογράμμισε ο Κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Αντρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχουν οδηγήσει τις κοινότητες σε μαρασμό είναι η αστυφιλία και η εγκατάλειψη, ως αποτέλεσμα των λιγοστών, έως και μηδαμινών, θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην περιοχή. Αναπόφευκτα, ο πληθυσμός των κοινοτήτων έχει μειωθεί ανησυχητικά, ενώ αποτελείται κυρίως από συνταξιούχους.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Μάχιμος, «το μόνο που μεγαλώνει στις κοινότητες του Ακάμα είναι τα κοιμητήρια. Απτό παράδειγμα της μείωσης του πληθυσμού είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δηλαδή τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν καταγραφεί στο Νέο Χωριό 54 θάνατοι και μόνο 7 γέννες».

Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, ανέδειξε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που είχε βαριές συνέπειες στην οικονομία της περιοχής, και το οποίο, όπως ανέφερε, διαιωνίζεται χρόνο παρά χρόνο, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Όπως ανέφερε από το 1989, με την επιβολή των μηδενικών συντελεστών, η αξία των ιδιωτικών κτημάτων στον Ακάμα μηδενίστηκε και από τότε μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν με κανένα τρόπο την περιουσία τους, ούτε καν να την υποθηκεύσουν για βιοποριστικούς σκοπούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:42

Τελευταιες Ειδησεις

14 Αυγούστου
Μήνυμα Δένδια για τη δεύτερη φάση της εισβολής
12:22
Χατζηπαντέλα: Πρωτοφανής για την Κύπρο η τραγωδία της Helios
11:57
Νέες καταγγελίες για απάτες μέσω διαδικτύου
11:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
11:34
Καταδίκη της εισβολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
10:57
Φαβορί για τη βρετανική πρωθυπουργία η Λιζ Τρας
08:34
Πυρηνικός σταθμός: Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας
06:43
Μαύρη επέτειος από τη συντριβή της Helios
06:38
48 χρόνια από τη δεύτερη φάση της εισβολής
06:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
06:02
13 Αυγούστου
Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας για τα πλήγματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
21:31
Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Πίσκι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κίεβο
20:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand