Μικτή η εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλασσών της Ευρώπης

Έκθεση σχετικά με την οδηγία - πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν. Η έκθεση καταγράφει τις συγκεκριμένες προκλήσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη ρύπανση καθώς και τη μη βιώσιμη αλιεία.

Η έκθεση παρουσιάζει μια μικτή εικόνα της κατάστασης των θαλασσών της Ευρώπης. Σχεδόν τα μισά παράκτια ύδατα της Ευρώπης υφίστανται έντονο ευτροφισμό. Αν και οι κανόνες της ΕΕ που ρυθμίζουν τις χημικές ουσίες έχουν οδηγήσει σε μείωση των μολυσματικών ουσιών, υπήρξε αυξημένη συσσώρευση πλαστικών και πλαστικών χημικών καταλοίπων στα περισσότερα θαλάσσια είδη. Χάρη στην κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ, σχεδόν όλες οι εκφορτώσεις στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό προέρχονται από υγιή αποθέματα. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ακόμη στη Μεσόγειο, για την οποία απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.

Επιπλέον, η έκθεση Marine Messages II του ΕΟΧ, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει ότι η χρήση των θαλασσών μας έχει αντίκτυπο στη σύνθεση των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, σε αλλαγές στη θάλασσα γενικά σε ότι αφορά τη φυσική και χημική σύνθεση. Η έκθεση προτείνει λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές, υγιείς και παραγωγικές θάλασσες, κυρίως μέσω της διαχείρισης βάσει οικοσυστήματος. Προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε ορισμένες περιοχές, ως αποτέλεσμα σημαντικών προσπαθειών για τη μείωση ορισμένων επιπτώσεων, όπως αυτές που προκαλούνται από μολυσματικούς παράγοντες, ευτροφισμό και υπεραλίευση.

Ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, την Αλιεία και τους Ωκεανούς, δήλωσε σχετικά ότι "αυτή η έκθεση και τα συνοδευτικά θαλάσσια μηνύματα του ΕΟΧ επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση για την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών μας. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, για παράδειγμα στον τομέα της βιώσιμης αλιείας, αλλά χρειαζόμαστε πρόσθετες προσπάθειες και να σταματήσουμε την ανεύθυνη ρύπανση των θαλασσών μας".

Σημείωσε "με λύπη ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα επιτύχουν την Καλή Περιβαλλοντική Κατάσταση την οποία υποχρεώθηκαν νόμιμα να επιτύχουν σε όλα τα θαλάσσια ύδατά τους έως το 2020 και ότι, για ορισμένες θαλάσσιες περιοχές, οι απαιτούμενες προσπάθειες είναι σημαντικές. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει επανεξέταση της οδηγίας - πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, για να δει τι λειτούργησε και τι όχι, και θα ενεργήσει βάσει των ελλείψεων που εντοπίστηκαν. Η προστασία των θαλασσών και των ωκεανών μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και αποτελεί προϋπόθεση για τους ψαράδες και τους ψαράδες μας να μας παρέχουν υγιή και βιώσιμα θαλασσινά και στο μέλλον και επομένως αξίζει τη συνεχή προσοχή μας σε τομείς πολιτικής".

Ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, συμπλήρωσε: "Οι θάλασσες και τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας υποφέρουν ως αποτέλεσμα χρόνων σοβαρής υπερβολικής εκμετάλλευσης και παραμέλησης. Μπορεί σύντομα να φτάσουμε σε ένα σημείο μη επιστροφής, αλλά, όπως επιβεβαιώνει η έκθεσή μας, έχουμε ακόμη την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματά μας, εάν ενεργήσουμε αποφασιστικά και συνεκτικά, και να επιτύχουμε μια βιώσιμη ισορροπία μεταξύ του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις θάλασσες και του αντίκτυπου στο θαλάσσιο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 και άλλα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας πρέπει να καθοδηγήσουν την επείγουσα και συνεκτική δράση για την προστασία και την αποκατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:23

Τελευταιες Ειδησεις

02 Αυγούστου
Τουρκία: Στους 8 οι νεκροί και στους 507 οι τραυματίες από τις πυρκαγιές
14:37
Εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών σχετικά με τη νόσο COVID-19, ημερομηνίας 02/08/2021
14:36
Ετήσια αύξηση σε αξία και όγκο του κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου τον Μάιο
14:15
Ο Σ.Α.Φ.Ε.Γ.Α για την απάλειψη των επιγραφών στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου
13:45
Nέο ιστορικό ρεκόρ νέων στεγαστικών δανείων τον Ιούνιο
13:16
Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου
13:14
Σε ανωμοτί δήλωση προέβη ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος.
13:03
ΔΗΠΑ: Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν θα πρέπει να δημιουργούν πόλωση, εντάσεις και κοινωνικό στιγματισμό.
12:55
Είκοσι υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση καταχωρήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου
12:52
Βλαντιμίρ Πούτιν:Οι μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι απαράδεκτες
12:25
Κυβερνητικές Εξετάσεις για θέσεις εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία
12:23
Champions League: Σήμερα η κλήρωση των πλέι οφ
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand