Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με χώρες Αν. Εταιρικής Σχέσης

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με τη συμμετοχή των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των ηγετών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία, διεξάγεται σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Θα συμμετάσχουν επίσης η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν και θα επιβεβαιώσουν τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ) και να τονίσουν επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, και ταυτόχρονα της ουσιαστικής στήριξης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην περιοχή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Όπως ανακοινώθηκε, επιπλέον, οι ηγέτες θα συζητήσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους πολιτικής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και την ανάπτυξη των παραδοτέων μετά το 2020 που θα εγκριθούν σε σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία στις αρχές του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο 19 Ιουνίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεδριάσουν εκ νέου μέσω βιντεοδιάσκεψης και θα συζητήσουν το θέμα του ταμείου ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19 και του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, με βάση την πρόταση της 27ης Μαΐου 2020 της Κομισιόν για ένα νέο μέσο ανάκαμψης και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέδωσε δήλωση σύμφωνα με την οποία η πρόταση αποτελεί σημαντικό βήμα για την παροχή βοήθειας στους τομείς και τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα χρησιμεύσει ως διεξοδική προετοιμασία για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής σε μεταγενέστερη ημερομηνία με την αυτοπρόσωπη, ει δυνατόν, παρουσία τους.

Ο κ. Μισέλ και η κ. Φον ντερ Λέιεν θα ενημερώσουν τους ηγέτες σχετικά με τις συνομιλίες που είχαν με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 15 Ιουνίου 2020.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:31

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουλίου
Τρεις νέες υποθέσεις πλαστοπροσωπίας διερευνά το ΤΑΕ Πάφου
06:57
Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία
06:55
Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συναντάται στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
06:51
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 66 ασθενείς με την COVID-19
06:36
Αυστραλία: Χαλαρώνουν τα μέτρα στη Βικτόρια, όπου τα κρούσματα του νέου κορονοϊού μειώθηκαν σε δέκα
06:30
Κοινή δήλωση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Βαρώσι, επιδιώκει η κυβέρνηση
05:55
Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Αναγνωρίστηκε το τελευταίο πτώμα, στους 98 νεκρούς ο οριστικός απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής
05:51
Οι δύο Κορέες συμφώνησαν να επαναφέρουν σε λειτουργία τους διαύλους επικοινωνίας τους
05:49
Covid-19: Το Ισραήλ εξετάζει τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών
05:45
Τουρκία-Covid-19: Υπερτριπλασιασμός των ημερήσιων κρουσμάτων
05:43
Τυνησία: Διεθνείς αντιδράσεις για τις ραγδαίες εξελίξεις
05:39
26 Ιουλίου
Νέες προκλητικές δηλώσεις Τατάρ για το Βαρώσι
21:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand