Κορονοϊός: Προβλέψεις για πολύ περισσότερους θανάτους στο ΗΒ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, καθηγητής Τζέρεμι Φάραρ.

Ο διευθυντής του οργανισμού Wellcome Trust και ειδικός στις πανδημίες Βρετανός καθηγητής δήλωσε την Κυριακή στο BBC ότι ο αριθμός των σχεδόν χιλίων νεκρών την ημέρα που είχε καταγραφεί το περασμένο τριήμερο δείχνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα.

«Οι αριθμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Ελπίζω ότι πλησιάζουμε στη μείωση των αριθμών. Αλλά ναι, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να είναι σίγουρα μία από τις χειρότερα, αν όχι η χειρότερα επηρεασμένη χώρα στην Ευρώπη», είπε ο καθηγητής Φάραρ.

Ο ίδιος αντιπαρέβαλε την εικόνα στη Βρετανία με εκείνη των συγκριτικά πολύ λιγότερων θανάτων στη Γερμανία, παραδεχόμενος ότι εκεί απέδωσε το μαζικό πρόγραμμα διαγνωστικών ελέγχων του πληθυσμού, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των επαφών των φορέων.

Οι δηλώσεις του καθηγητή Φάραρ ήρθαν ενώ γίνονται όλο και πιο επίμονες οι ερωτήσεις προς τη βρετανική Κυβέρνηση για το κατά πόσο ήταν λανθασμένες οι υποδείξεις των επιστημονικών συμβούλων της που οδήγησαν στην καθυστερημένη σε σύγκριση με άλλες χώρες λήψη μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Καθημερινές είναι επίσης οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση για την αργοπορία στη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, καθώς και για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας που αναφέρονται από γιατρούς νοσηλευτές και εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης.

Ο καθηγητής Τζον Άστον, πρώην περιφερειακός διευθυντής δημόσιας υγείας για τη ΒΑ Αγγλία, σχολίασε ότι όλα ξεκίνησαν από τον μη έγκαιρο σχεδιασμό από τη βρετανική κυβέρνηση, που οδήγησε μεταξύ άλλων στην καθυστέρηση παραγγελίας απαραίτητων συσκευών και αναλώσιμων υλικών για το NHS.

Η Αντιπρόεδρος του Βασιλικού Συλλόγου Χειρουργών Σου Χιλ, εξάλλου, επέκρινε τον «πολιτικό επικοινωνιακό» χαρακτήρα των καθημερινών ενημερωτικών συνεντεύξεων Τύπου από υπουργούς για τον κορονοϊό, καθώς θεωρεί ότι επιχειρούν να καλύψουν την υστέρηση στη δράση της κυβέρνησης. Η ίδια εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων στη χώρα θα φτάσει τους 30.000.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά ήδη πάνω από 10.000 νεκρούς από τον κορονοϊό.

Κατά τη χθεσινή ενημερωτική συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επανέλαβε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών του NHS, τονίζοντας ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:48

Τελευταιες Ειδησεις

14 Αυγούστου
Νέες καταγγελίες για απάτες μέσω διαδικτύου
11:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
11:34
Καταδίκη της εισβολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
10:57
Φαβορί για τη βρετανική πρωθυπουργία η Λιζ Τρας
08:34
Πυρηνικός σταθμός: Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας
06:43
Μαύρη επέτειος από τη συντριβή της Helios
06:38
48 χρόνια από τη δεύτερη φάση της εισβολής
06:35
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
06:02
13 Αυγούστου
Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας για τα πλήγματα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια
21:31
Σφοδρές μάχες μαίνονται στο Πίσκι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κίεβο
20:46
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Θάσο
20:22
Προσοχή στους εκδρομείς του Δεκαπενταυγούστου, συστήνει το Τμήμα Δασών
20:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand