ΥΠΕΣ: Ξεπεράσαμε τις δυνατότητες μας με τους μετανάστες

Ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός γιατί έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της Κύπρου, η οποία δεν έχει τις υποδομές να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, και είναι αυτό που πρέπει να κατανοήσουν η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το μεταναστευτικό.
 
Είναι αυτούς τους μετανάστες που θέλουμε να επιστρέψουμε, είπε ο κ. Νουρής, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κανένα ο οποίος θα σταλεί σε μια χώρα στην οποία θα είναι εν κινδύνω η ζωή του. Θέλουμε να επιστρέψουμε τους ανθρώπους που προέρχονται από στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες και που απλά μετακινούνται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος», πρόσθεσε.
 
Είπε πως ενώ  οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας έχουν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών που ποτέ δεν έχει περάσει το 1% του συνολικού πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτός ο αριθμός έχει φτάσει στο 3,8%.
 
«Σήμερα έχουνε απροστάτευτα παιδιά στη Δημοκρατία, έχουμε πρόσφυγες στη Δημοκρατία. Αυτούς θέλουμε και μπορούμε και έχουμε στη δυνατότητα και να τους περιθάλψουμε και να τους υποδεχτούμε», επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Ανέφερε πως το τριήμερο που πέρασε έφθασαν στην Κύπρο γύρω στους 223 μετανάστες από τους οποίους 153 εμφανίστηκαν σήμερα. Είπε επίσης πως υπάρχει μια πρόσθετη πληροφόρηση ότι ένα μικρό σκάφος έχει εντοπιστεί στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και παρακολουθείται από τις υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να δούμε πού θα καταλήξει.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως σήμερα υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα στα οποία έχει ήδη προσφερθεί διεθνής προστασία, υπάρχουν 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, ενώ υπάρχουν και 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε έναν αριθμό που πλησιάζει τις 32 χιλιάδες και φτάνουν στο 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας, ανέφερε.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως αντικείμενο συζήτησης κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν τα επικείμενα Συμβούλια των Υπουργών Εσωτερικών και Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα οποία αναμένεται να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Ελλάδα και το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Έχει γίνει μια ανασκόπηση και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσον όσον αφορά τις τοποθετήσεις στις οποίες οι Υπουργοί που συμμετάσχουν στα αρμόδια συμβούλια θα πρέπει να προβούν όσο και στο γεγονός ότι τροχιοδρομούνται συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο», ανέφερε.
 
Όπως επεσήμανε σκοπός και στόχος είναι αφενός η επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και αφετέρου η επίσπευση και επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών «ώστε η χώρα μας να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται στη Δημοκρατία για να μπορέσουμε στο τέλος της ημέρας να προσφέρουμε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε και θα θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη».
 
Σήμερα οι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια σωστή πολιτική και είναι για αυτό τον λόγο που εκπονείται μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση στρατηγική η οποία θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόσθετες λεπτομέρειες και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, είπε ο ΥΠΕΣ.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Αναλυτής Brookings : «Στην Ουάσιγκτον καταλαβαίνουν πια πως η Τουρκία είναι το πρόβλημα»
21:04
Covid-19-τρομοκρατία: Το Λονδίνο ανησυχεί για τις στρατολογήσεις εφήβων κατά τη διάρκεια της καραντίνας
20:32
O ΠτΔ ζήτησε παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ προς τον Ερντογάν για τερματισμό των προκλήσεων
20:22
ΗΠΑ: Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο, αίτημα να μείνει για άλλους δύο μήνες η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον
20:10
Ανακοινώθηκαν 384 νέα περιστατικά COVID-19 την Πέμπτη, 101 οι νοσηλευόμενοι
19:57
Εντοπίστηκαν 42 κρούσματα COVID-19 σε σχολεία την Πέμπτη, συρροές σε τρία λύκεια
19:36
Από την 1η Μαΐου η Κύπρος ανοίγει για εμβολιασμένους Βρετανούς χωρίς περιορισμούς
18:55
71ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Ο έρωτας, οι χαρές κι οι λύπες της παιδικής ηλικίας και μια δροσερή ερωτική κωμωδία
18:40
Το ΥΠΟΙΚ καλεί το ΔΗΚΟ να σταματήσει την παραπληροφόρηση σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 2219 νέα κρούσματα- 35 νεκροί - 449 διασωληνωμένοι
18:05
Σοβαρός τραυματισμός 22χρονου σε εργατικό ατύχημα
17:54
«Directing A Film – Γνωρίζω τον Κυπριακό Κινηματογράφο»
17:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand