Στήριξη της Κύπρου από την ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές ζητάει ο ΥΠΕΣ

Την ανάγκη στήριξης της Κύπρου από την ΕΕ  λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δέχεται, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για συζήτηση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα το ζήτημα, που αφορά την Ελλάδα. Ο κ. Νουρής σημείωσε πως σήμερα έχουν εισρεύσει στη χώρα μας 100 αιτητές ασύλου και άλλοι 70 από την περασμένη Παρασκευή, τονίζοντας πως η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις μεταναστευτικές ροές.
 
Οσον αφορά το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων για τον κορωνοϊό, ο κ. Νουρής εξήγησε πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα επαναξιολογείται κάθε επτά ημέρες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει οτιδήποτε, επισημαίνοντας πως η πρώτιστη έγνοια της Κυβέρνησης είναι η προστασία των πολιτών.
 
Σε δηλώσεις του μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ένωση Δήμων και τις Συντεχνίες για τα εργασιακά της μεταρρύθμισης της ΤΑ, και ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί από τη μια μέρα μέρα στην άλλη. Η Κύπρος, πρόσθεσε, δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για να υποδεχθεί αυτούς τους αριθμούς που σήμερα φιλοξενούμε στη χώρα μας και είναι για αυτό που έχουμε εκπέμψει σήμα κινδύνου στην ΕΕ τόσο για την αναγκαιότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών όσο και της επίσπευσης συγκεκριμένων διαδικασιών, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα μεταναστευτικά ρεύματα.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ αργότερα σήμερα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σε μια προσπάθεια να συνταχθούν απόλυτα και να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει για να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά και για να επαναβεβαιώσουν ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα. «Βεβαίως, χρειαζόμαστε την ανάλογη στήριξη από την ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα», είπε.
 
Ο Υπουργός σημείωσε πως το σημαντικότερο ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο μια συνολικής πολιτικής ασύλου της ΕΕ, είναι πως θα πρέπει η ίδια η ΕΕ να προβεί σε κεντρικές διαπραγματεύσεις με τις τρίτες χώρες για θέματα επιστροφών προσφύγων. Εξήγησε πως αν δημιουργηθούν όλες οι υποδομές και επισπευθούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτητών ασύλου και απορρίπτονται αυτές που θεωρούνται τελείως αβάσιμες, τότε παραμένει το θέμα των επιστροφών και είναι σε αυτό το σημείο που η Κύπρος χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ και της Frontex, με την οποία η χώρα μας έχει σε κατ΄ αρχήν σε συνεννόηση.
 
«Θα πρέπει όμως να το δούμε στην πράξη, ούτως ώστε να αποφορτιστεί η χώρα μας από αυτόν τον τεράστιο αριθμό, τον οποίο δεν μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε και να διαχειριστούμε λόγω ακριβώς και του μεγέθους της Κύπρου αλλά και τους μεγέθους των μεταναστευτικών χωρών», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει περίπου 100 αιτητές ασύλου στην γραμμή αντιπαράταξης, ο κ. Νουρής είπε πως έχουμε σήμερα 100 νέες αφίξεις μέσα από τη διαχωριστική γραμμή που έχουν προσέλθει και ζητούν άσυλο από τις αρχές της Δημοκρατίας, αλλά υπάρχουν και άλλες 70 από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα.
 
«Είναι ένας αριθμός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα διότι είναι και θέμα υποδομών της Δημοκρατίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει όλα τα μέτρα, έχουμε μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα υποδοχής πρόσθετων ατόμων στο Κέντρο υποδοχής στο Πουρνάρα όπως και το ανάλογο στην Κοφίνου. Είχαμε σύσκεψη από τις 8 το πρωί σήμερα για να μεγιστοποιήσουμε την ετοιμότητα μας», είπε, σημείωσε ωστόσο πως όλα αυτά δεν αρκούν αν οι ροές συνεχιστούν.
 
Είπε πως εκείνο που πρέπει να συμβεί είναι πως θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των ροών και αύξηση των επιστροφών στις χώρες που είναι ασφαλείς ώστε να αποφορτίσουμε τη χώρα μας από το πρόβλημα. «Πάνω σε αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Νέος σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
21:20
Αναλυτής Brookings : «Στην Ουάσιγκτον καταλαβαίνουν πια πως η Τουρκία είναι το πρόβλημα»
21:04
Covid-19-τρομοκρατία: Το Λονδίνο ανησυχεί για τις στρατολογήσεις εφήβων κατά τη διάρκεια της καραντίνας
20:32
O ΠτΔ ζήτησε παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ προς τον Ερντογάν για τερματισμό των προκλήσεων
20:22
ΗΠΑ: Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο, αίτημα να μείνει για άλλους δύο μήνες η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον
20:10
Ανακοινώθηκαν 384 νέα περιστατικά COVID-19 την Πέμπτη, 101 οι νοσηλευόμενοι
19:57
Εντοπίστηκαν 42 κρούσματα COVID-19 σε σχολεία την Πέμπτη, συρροές σε τρία λύκεια
19:36
Από την 1η Μαΐου η Κύπρος ανοίγει για εμβολιασμένους Βρετανούς χωρίς περιορισμούς
18:55
71ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Ο έρωτας, οι χαρές κι οι λύπες της παιδικής ηλικίας και μια δροσερή ερωτική κωμωδία
18:40
Το ΥΠΟΙΚ καλεί το ΔΗΚΟ να σταματήσει την παραπληροφόρηση σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 2219 νέα κρούσματα- 35 νεκροί - 449 διασωληνωμένοι
18:05
Σοβαρός τραυματισμός 22χρονου σε εργατικό ατύχημα
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand