Επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη, περίπου 100 άτομα ζητούν πολιτικό άσυλο, λέει ο Κούσιος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία για το μεταναστευτικό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται αυτή τη στιγμή την παραμεθόριο περιοχή του Έβρου με τη συνοδεία αξιωματούχων της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Κούσιος τόνισε πως η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί λόγων των αποφάσεων της Τουρκίας της οποίας η Κύπρος θα είναι ένα από τους στόχους της και θα πρέπει να αναμένουμε, όπως υπογράμμισε, μεγάλα κύματα προσφύγων, ο αριθμός των οποίων στην Κύπρο έχει φτάσει στο 3,.5% του πληθυσμού μας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Κυριάκος Κούσιος.
 
Επίσης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει συνεδρία της διυπουργικής Επιτροπής για τη μετανάστευση, η οποία θα συγκληθεί σήμερα.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος, ερωτηθείς ποιοι είναι οι σχεδιασμοί από πλευράς της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, υπό το φως και των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, είπε ότι «μετά την απόφαση της Τουρκίας να αφήσει ελεύθερη τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, θα αντιμετωπιστούν αρκετά προβλήματα σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής», προσθέτοντας ότι «ήδη αντιμετωπίζονται τα διάφορα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε στον Έβρο».
 
Η Κύπρος, ήδη αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή που μιλούμε περίπου 100 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στη γραμμή αντιπαράταξης και ζητούν πολιτικό άσυλο».
 
«Έχουμε πληροφόρηση και για νέα ρεύματα προσφύγων από την Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής για το προσφυγικό, για τη μετανάστευση και η οποία θα συγκληθεί σήμερα».
 
Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, συνέχισε, «αλλά κρίθηκε σκόπιμο ενόψει των εξελίξεων για να επιβεβαιωθούν οι στρατηγικές μας για το θέμα αυτό».
 
Αναφέροντας ότι «είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν πολλές απαντήσεις», ο κ. Κούσιος τόνισε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί ενόψει ιδιαίτερα των αποφάσεων της Τουρκίας, και η Κύπρος, δυστυχώς, θα είναι ένα από τους στόχους της Τουρκίας και θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα κύματα προσφύγων και θα πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ροή».
 
«Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει μια αύξηση την τελευταία διετία της τάξης του 320% στη ροή προσφύγων, ξέρουμε όλοι ότι ο αριθμός των προσφύγων στην Κύπρο έχει φτάσει στο 3,.5% του πληθυσμού μας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι υποδομές μας δεν είναι αρκετές για να υποδεχθούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Υπάρχει σχεδιασμός και για αυτό το θέμα. Είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τη διυπουργική σήμερα», υπογράμμισε.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πληροφορίες μιλούν για οικονομικούς μετανάστες και όχι για πρόσφυγες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν οικονομικοί μετανάστες σε πολύ μεγάλους αριθμούς».
 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κούσιος είπε ότι τα 100 άτομα που ανέφερε, «στην πλειοψηφία τους προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Ασίας και όχι από χώρες όπου υπάρχει έκρυθμη κατάσταση».
 
Είναι ακριβώς το θέμα αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και εμείς ως κράτος αλλά και η ΕΕ, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «θα πρέπει η ΕΕ επιτέλους να πάρει κάποιες σοβαρές αποφάσεις για το θέμα του μεταναστευτικού που δεν αφορά πρόσφυγες από χώρες με έκρυθμη κατάσταση, αλλά αφορά και οικονομικούς μετανάστες».
 
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την ΕΕ, έχει δραστηριοποιηθεί η FRONTEX στην οποία συμμετέχουμε και εμείς και έχουμε ενημερώσει την Ελλάδα ότι θα ανταποκριθούμε», σημείωσε.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος έχει ενημερώσει την ΕΕ «ότι θα ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε άλλο μας ζητηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» και παράλληλα ζητούμε και εμείς από την ΕΕ, όπως είπε, «μια ενιαία πολιτική για τα θέματα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, διότι αν δεν αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό θέμα διερωτώμαι πού θα καταλήξουμε».
 
Ερωτηθείς αν κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τα μεγάλα κράτη φάνηκαν έτοιμα να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή με το θέμα των κονδυλίων προς τις χώρες της πρώτης γραμμής των μεταναστευτικών ροών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μεγάλα κράτη δεν αντιμετώπισαν αρνητικά το θέμα των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, αντιμετώπισαν αρνητικά τη φιλοσοφία του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και πιο ειδικά στο κομμάτι της συμμετοχής και της συνεισφοράς τους».
 
«Δεν υπήρξαν ειδικές αντιδράσεις για τα θέματα των κονδυλίων που αφορούν το μεταναστευτικό και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την ΕΕ είναι ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια αυτά, ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σαν πρώτη γραμμή το πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και ποια θα είναι η συνεισφορά», πρ΄΄οσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει απευθύνει πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Μισιέλ, αναμένουμε τον καθορισμό της ημερομηνίας, αλλά δεν είναι μόνο η επίσκεψη του κ. Μισιέλ που θα λύσει το πρόβλημα, όπως είπε.
 
«Το θέμα είναι να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, να αποφασιστεί συγκεκριμένη πολιτική η οποία να αφορά την ΕΕ γιατί να μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά το όλο θέμα θα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη», κατέληξε. 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:40

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την υπόθεση Ναβάλνι
21:05
Σιλβέστρος: Δίδουμε ένα τιτάνιο αγώνα με τη διαδικασία ιχνηλάτησης- Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία
20:55
Έκρηξη κρουσμάτων: 852 νέα περιστατικά κορονοϊού και τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:32
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία εάν πεθάνει ο Ναβάλνι
20:20
Συμμετοχή Δένδια στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19:58
Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου στη Συρία
19:40
Στην Κύπρο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου για επιθεώρηση
19:30
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου
19:26
«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι
19:07
ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson&Johnson
18:53
Ελλάδα: 65 θάνατοι και 1829 νέα κρούσματα κορονοϊού
18:28
Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν "σαφείς κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα
18:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand