Brexit: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις-Γαλλικό βέτο;

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εμπορικές τους σχέσεις μετά το Brexit θα συνεχιστούν σήμερα, Κυριακή στις Βρυξέλλες, και οι δύο πλευρές τονίζουν ότι απαιτείται "περαιτέρω προσπάθεια" για να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις τους στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία αργά το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να αρθεί το τέλμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισήμαναν για άλλη μια φορά τις "σημαντικές διαφορές" που συνεχίζουν να υφίστανται σε τρεις βασικούς τομείς: ανταγωνισμός, μηχανισμός επίλυσης των διαφορών και αλιεία.

"Παρότι αναγνωρίζουν το εύρος αυτών των διαφορών", οι δύο επικεφαλής πιστεύουν ότι πρέπει να καταβληθεί "περαιτέρω προσπάθεια" για να εκτιμηθεί εάν αυτές μπορούν να επιλυθούν, σύμφωνα με κοινή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Θα συνομιλήσουν εκ νέου τη Δευτέρα το απόγευμα, ανέφερε η δήλωση.

"Θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε. Οι εργασίες συνεχίζονται αύριο", δήλωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ το Σάββατο, μετά τη συνομιλία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, του οποίου η χώρα είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρέτισε την επανάληψη των συνομιλιών. "Μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων", έγραψε στο Twitter, λέγοντας ότι "πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια" για την επίτευξή της.

Στο τέλος μιας έντονης εβδομάδας συνομιλιών στο Λονδίνο προσπαθώντας να επιτευχθεί συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ είχαν καταλήξει το βράδυ της Παρασκευής ότι "δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις μιας συμφωνίας, λόγω σημαντικών αποκλίσεων".

Στη συνέχεια ανακοίνωσαν την αναστολή των συνομιλιών και ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης θα συνομιλούσαν το Σάββατο.

Πιθανό ένα γαλλικό βέτο

Μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit, στις 31 Ιανουαρίου, το Λονδίνο συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Μόνο στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου θα υπάρξουν ριζικές μεταβολές, έξοδος από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Οι Ευρωπαίοι στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί να επικυρωθεί εγκαίρως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες των 27 έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν, οι ανταλλαγές τους θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), συνώνυμοι των τελωνειακών δασμών ή ποσοστώσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ που θα προστεθεί στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά το χαμηλό της βάρος από οικονομική άποψη, η αλιεία είναι ένα τοτέμ και για τα δύο στρατόπεδα. Οι Βρετανοί επικαλούνται τον σεβασμό για την κυριαρχία τους ως παράκτιο κράτος. Η Γαλλία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν την ικανοποιεί.

Το Παρίσι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΕ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Βρετανούς λόγω του φόβου μη επίτευξης συμφωνίας.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, αυτή την ανησυχία έχουν και άλλες πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. "Δεν θέλουμε να κλειστούμε σε μια ανισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες", εξήγησε.

Πρωτοστάτης στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit, ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι ελπίζει αυτή η "απουσία συμφωνίας" να μην οδηγήσει σε παράταση της μεταβατικής περιόδου. "Έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, αυτοί που ψήφισαν υπέρ του Brexit δεν θα το ανέχονταν", έγραψε στο Twitter.

Μετά το ιδιαίτερα τεταμένο Σαββατοκύριακο αυτό, ένα πολύ αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο επιστρέφει τη Δευτέρα ενώπιον των Βρετανών βουλευτών: το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά.

Παρά την οργή των Ευρωπαίων, η κυβέρνηση Τζόνσον θα επανεισαγάγει τις αμφιλεγόμενες διατάξεις της - οι οποίες αναδιατυπώθηκαν από την άνω βουλή του Κοινοβουλίου - διατηρώντας τη δυνατότητα παράκαμψης ορισμένων διατάξεων της συνθήκης διαζυγίου με την ΕΕ που συνήφθη πριν από ένα χρόνο

Η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι ένα "δίχτυ ασφαλείας", το οποίο δεν θα ήταν πλέον απαραίτητο σε περίπτωση συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν σε αυτό μια επιπλέον δυσκολία που προσθέτουν οι Βρετανοί, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην τήρηση οποιασδήποτε συναφθείσας συμφωνίας με το Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.