Π.Καραγιάννης: Επιπρόσθετα μέτρα αν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα

Ανησυχίες ως προς τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, εξέφρασε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις για επιπρόσθετα μέτρα αν τα υφιστάμενα δεν αποδώσουν στον βαθμό που χρειάζεται.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής Καραγιάννης αναφερόμενος στην ανακοίνωση των χθεσινών κρουσμάτων σημείωσε ότι ήταν αρκετά υψηλός ο αριθμός και δημιουργεί ανησυχία.
 
«Θεωρώ ότι αυτό οφειλόταν και στο γεγονός ότι μαζεύτηκαν κάποια (δείγματα) το Σαββατοκύριακο που αναλύθηκαν χθες. Ελπίζω αυτό να μην επαναληφθεί σήμερα και αύριο διότι αν επαναληφθεί, σημαίνει ότι αντί να βλέπουμε κάθοδο βλέπουμε άνοδο».
 
Κληθείς να σχολιάσει την αυξητική τάση κρουσμάτων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στη Λευκωσία είπε πως «φαίνεται ότι ο κόσμος συνεχίζει να μην προστατεύει τον εαυτό του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε αυτό είναι εντός της οικογένειας, εντός των επαγγελματικών χώρων ή στον χώρο που διακινούνται. Μεγαλύτερη ανησυχία είναι το τι θα γίνει με την περισσότερη διακίνηση που θα υπάρξει όταν το παζάρι θα δουλέψει ενόψει των γιορτών. Ελπίζω ο κόσμος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αλλιώς θα έχουμε περαιτέρω εξάρσεις».
 
Ερωτηθείς αν θα επιβληθεί τοπικό lockdown στην ελεύθερη Αμμόχωστο λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, απάντησε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο Υπουργός Υγείας που είναι υπεύθυνος και για τα διατάγματα».
 
Ο Δρ Καραγιάννης επισήμανε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες είναι ό,τι ανέμενε ο ιός. Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο μετάδοσης του ιού από τους κλειστούς χώρους. Κι όταν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοασφάλειας ή αυτοπροστασίας σε κλειστούς χώρους και κυρίως τη χρήση της μάσκας, η οποία τονίζουμε είναι ό,τι το καλύτερο μπορούμε να έχουμε σε κλειστούς χώρους, τότε θα εκτεθούμε στον ιό και θα κολλήσουμε».
 
Σε ερώτηση αν θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων, σημείωσε ότι τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. «Επομένως πρέπει να δώσουμε κάποιο χρόνο για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε τι θα κάνουμε. Από την άλλη μεριά βλέπουμε μια βελτίωση της κατάστασης αυτή την εβδομάδα στη Λεμεσό και στην Πάφο που φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Έτσι βλέπουμε την θετική επίπτωση αυτή την στιγμή», πρόσθεσε.
 
Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο και στα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί οριζόντια πλέον σε όλη την Κύπρο για να δούμε αν θα αποδώσουν στον ίδιο βαθμό κι εάν όχι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις.
 
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν χαλαρώσεις κατά τις γιορτές, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε πως «κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτή την στιγμή. Έχουμε μέχρι τότε τρεις εβδομάδες. Ελπίζω η επιδημιολογική μας εικόνα να είναι τέτοια που να το επιτρέψει».
 
Ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι έτοιμη για τους εμβολιασμούς απάντησε καταφατικά.

«Η ενημέρωση που έχω είναι ότι έχουμε και ψυγεία κι έχουν γίνει και σχεδιασμοί πώς θα μετακομιστούν τα εμβόλια στους χώρους, όπου θα γίνονται οι εμβολιασμοί. Φυσικά το Υπουργείο περιμένει την αδειοδότηση, αλλά η Βρετανία θα αρχίσει εμβολιασμούς με τα συγκεκριμένα εμβόλια που θα πάρουμε κι εμείς από την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου, από αυτή την εβδομάδα ή από τις αρχές της επόμενης», πρόσθεσε.
 
Στην Βρετανία, σημείωσε, δεν περιμένουν την αδειοδότηση, έχουν πειστεί ότι τα αποτελέσματα είναι ό,τι το καλύτερο, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, παράγγειλαν 50 εκ. δόσεις και θα προχωρήσουν. Επίσης, η Τουρκία έχει παραγγείλει από την Κίνα αρκετά εμβόλια και θα προχωρήσει με εμβολιασμούς χωρίς να περιμένει περαιτέρω αδειοδοτήσεις, είπε, τέλος.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Δέκτης απειλητικών τηλεφωνημάτων έγινε το ΡΙΚ, με αφορμή το τραγούδι "Ελ Ντιάπλο"
21:26
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Επίτροπος Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να διορίσει Ευρωπαίους Εισαγγελείς
20:36
272 νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:26
Εύκολη νίκη για ΑΕΛ και πρωτιά!
20:25
Διαδηλωτές στο Γερεβάν ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Πασινιάν
19:47
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη της επικείμενης άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο
19:06
Με ζημιές ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ΧΑΚ
19:00
Πρόγραμμα παραχώρησης υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Μπόλντον (Βίντεο)
18:54
Πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό πραγματοποίησαν μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής
18:52
Ελλάδα: Παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική
18:37
Ελλάδα: 1.790 νέα κρούσματα, 371 διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι
17:54
Στις φυλακές της Τρίπολης μεταφέρθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης
17:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand