Η Ελλάδα έτοιμη για διάλογο μόνο αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις, είπε ο Ν. Δένδιας

Να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει να περάσει μια περίοδος ηρεμίας κάλεσε την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στη Δεύτερη Διάσκεψη για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Αθήνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, επίσης, ότι μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.  «Η Ελλάδα θέλει μια χρονική περίοδο ηρεμίας επειδή θέλει να καταστεί σαφές πως αυτή είναι μια επιλογή που κάνει η Τουρκία και όχι σημαία ευκαιρίας, μια περιορισμένη χρονικά επιλογή μόνο για να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ ή βαρύτερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι θα επιθυμούσε μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους εταίρους και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται χρόνο και αντιδρά αργά μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Πρόσθεσε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την Τουρκία ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως μια χώρα που έχει διαφορές με μία ή δύο κράτη-μέλη και εκτίμησε πως η Τουρκία θεωρείται αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

Αναφορικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για απαραίτητη απόφαση, όχι για τιμωρία, όπως είπε, αλλά ως ένας τρόπος που υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια. «Η ελληνική αντίδραση είναι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ενός κράτους που βλέπει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως σταθεροποιητικό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και ως μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη που συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:05

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Περιορισμένες αλλαγές στη βρετανική πράσινη ταξιδιωτική λίστα - Παραμένει «πορτοκαλί» η Κύπρος
21:42
Έρευνα για παράνομες μεταμοσχεύσεις νεφρών ξεκίνησαν οι αρχές στη Βουλγαρία
21:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο νόμο για το κλίμα
21:07
Το Ισραήλ χαλαρώνει περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με την εκεχειρία να τηρείται
20:52
Ένας νεκρός και 51 αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση 12ώροφου κτιρίου στη νότια Φλόριντα
20:49
Κορωνοϊός: 175 νέα κρούσματα στην Κύπρο
20:33
Νέες βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία
20:31
Ετήσιο εμβολιασμό για τις πιο ευάλωτες ομάδες προβλέπει ο ΠΟΥ
20:02
Βατικανό: «Δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το σχέδιο νόμου κατά της ομοφοβίας - Θέσαμε υπόψη κάποια προβλήματα πριν να είναι αργά»
19:54
Ο ΠτΔ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ για τη διευθέτηση του κυπριακού
19:34
Φον Ντερ Λάιεν: Το 60% θα φτάσει το ποσοστό των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου μέχρι τις 27 Ιουνίου
19:09
Εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες 20 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
18:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand