Η Ελλάδα έτοιμη για διάλογο μόνο αν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις, είπε ο Ν. Δένδιας

Να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει να περάσει μια περίοδος ηρεμίας κάλεσε την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στη Δεύτερη Διάσκεψη για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η Αθήνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, επίσης, ότι μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.  «Η Ελλάδα θέλει μια χρονική περίοδο ηρεμίας επειδή θέλει να καταστεί σαφές πως αυτή είναι μια επιλογή που κάνει η Τουρκία και όχι σημαία ευκαιρίας, μια περιορισμένη χρονικά επιλογή μόνο για να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ ή βαρύτερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι θα επιθυμούσε μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους εταίρους και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται χρόνο και αντιδρά αργά μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Πρόσθεσε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την Τουρκία ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως μια χώρα που έχει διαφορές με μία ή δύο κράτη-μέλη και εκτίμησε πως η Τουρκία θεωρείται αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

Αναφορικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για απαραίτητη απόφαση, όχι για τιμωρία, όπως είπε, αλλά ως ένας τρόπος που υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια. «Η ελληνική αντίδραση είναι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ενός κράτους που βλέπει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως σταθεροποιητικό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και ως μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη που συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:05

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.