Ο Κ. Κόκκινος υπέγραψε εκ μέρους της ΚΔ τη «Διακήρυξη του Βερολίνου»

Οι Υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Βερολίνου για την Ψηφιακή Κοινωνία και την ενδυνάμωση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης», στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε από τη Γερμανική Προεδρία, στις 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΦΕΚΨΠ, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Διακήρυξη υπέγραψε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Η Διακήρυξη είναι κομβικής σημασίας για τα Κράτη Μέλη, αφού περιέχει τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να διέπουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για μία ανοικτή, δημοκρατική, και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία και μία δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία.

Προωθεί την υλοποίηση της ψηφιακής μετάβασης στη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και των κοινών δεοντολογικών αρχών και αξιών της ΕΕ, καθώς και την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της ΕΕ σε μία εποχή άκρατου ανταγωνισμού στο διεθνές περιβάλλον.

Τονίζεται πως, ως βασικός στυλοβάτης της ανάκαμψης της ΕΕ από τη νόσο Covid19, η ψηφιοποίηση έχει ζωτική σημασία για την προαγωγή νέων μορφών ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της Ευρώπης.

Μέσω της κοινής αυτής δέσμευσης, προωθείται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η εμπιστοσύνη στις νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσω της αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού και της ενίσχυσης της ασφάλειας στον ψηφιακό χώρο. Υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης και αξιοποίησης μίας ηθικής και αξιόπιστης προσέγγισης στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση, καθώς και η σημασία της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών εφαρμογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, η υπογραφή της Διακήρυξης υπογραμμίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ψηφιακού μετασχηματισμού και αποτελεί πυξίδα για τα επόμενα βήματα της Κύπρου, σε πλήρη συνάρτηση με τις ψηφιακές φιλοδοξίες της ΕΕ.

«Παρά τις αντιξοότητες, η Κύπρος έχει κάνει τους τελευταίους μεγάλα και τολμηρά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί κλειδί για μία ευημερούσα κοινωνία αλλά και βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που προσδοκούμε να κτίσουμε για την κυπριακή οικονομία. Ενός μοντέλου που να διασφαλίζει τόσο τη δυναμική, όσο και την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά της. Επενδύουμε σε μία προηγμένη, ασφαλή και ηθική ψηφιακή υποδομή, αλλά κυρίως στην ενδυνάμωση των πολιτών μας, ούτως ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Κόκκινος.

Ανέφερε, επίσης, ότι ως νεοσύστατο Υφυπουργείο, η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του εθνικού ψηφιακού μας προγράμματος, ούτως ώστε η Κύπρος να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας και να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την επιτάχυνση μίας ολιστικής ψηφιακής μετάβασης.

«Η οικονομία και η κοινωνία μας έχουν σήμερα κλονιστεί εκ θεμελίων από την πανδημία του Covid19. Αδιαμφισβήτητα, η τεχνολογία αποτελεί όπλο στα χέρια κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και πολιτών για διαχείριση της κρίσης. Η επόμενη μέρα για τον καθένα από εμάς εξαρτάται άμεσα από τα αντανακλαστικά αλλά και από την υπευθυνότητα που επιδεικνύουμε έναντι στις εξελίξεις. Μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον, οι ψηφιακές λύσεις παρέχουν ασπίδα προστασίας και διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση και την επικοινωνία με τους πολίτες∙ οδηγούν σε άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενδυνάμωση της αγοράς και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε.

Ο κ. Κόκκινος έκανε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου όπως επιδείξουν πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας, «ούτως ώστε, όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις που εγείρονται μπροστά μας, επενδύοντας στη ψηφιακή πολιτική, στον εκσυγχρονισμό και στην καινοτομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
ΔΗΣΥ για αξιολόγηση Standard & Poor's: Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις
16:21
Τοποθετήσεις κομμάτων για την παρούσα φάση του Κυπριακού
16:14
Άντρος Κυπριανού: Η ενότητα δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με αλληλοσεβασμό
16:08
Για πρώτη φορά η Κύπρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ
15:43
Το Twitter δοκιμάζει μια λειτουργία "undo send", κατά τη διάρκεια της αποστολής ενός tweet
15:40
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε η βασιλική οικογένεια του Καρναβαλιού από την Λεμεσό
15:26
Η ΕΕ ζητεί πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ
15:03
Ελληνικές διπλωματικές πηγές:Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο
14:47
Στα ημιτελικά του Ρότερνταμ ο Τσιτσιπάς με ανατροπή επί του Κατσάνοφ
14:44
Το ρόβερ Perseverance της NASA διήνυσε τα πρώτα μέτρα στον Άρη
14:39
Στην Κύπρο την Κυριακή η Λουτ, συναντήσεις με ηγέτες τη Δευτέρα
14:26
ΠτΔ για εμβολιασμούς: Η ασπίδα προστασίας μεγαλώνει και μαζί της μεγαλώνει και η ελπίδα για επιστροφή στην καθημερινότητα
14:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand