Προκλητικός ο χαρακτήρας όσων συμβαίνουν από Τουρκία έναντι Κύπρου, είπε η Μέρκελ

Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο έναντι της Κύπρου, και τώρα ως προς το ζήτημα της επανένωσης της νήσου, αλλά και ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων από την Τουρκία, είναι ζητήματα που έχουν έναν πολύ, ναι, επιθετικό χαρακτήρα ή ένα προκλητικό χαρακτήρα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μερκελ.
 
Η Καγκελάριος Μέρκελ προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την Τουρκία στο πλαίσιο της σημερινής συμμετοχής της Γερμανίας -που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ- στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC).

Όπως σημείωσε, «Δυστυχώς η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσα. Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».

 Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «Κατόπιν είναι το ερώτημα που τέθηκε και από ελληνικής πλευράς και φυσικά και από κυπριακής για το ρόλο της Τουρκίας».
 
 Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε, τα πράγματα έχουν ως εξής: «Η Τουρκία ακολουθεί κατά τα τελευταία χρόνια ένα δρόμο, ο οποίος από την άποψη της κατανόησης των αξιών μας και των πεποιθήσεών μας επιφέρει πολλή κριτική. Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο έναντι της Κύπρου, και τώρα ως προς το ζήτημα της επανένωσης της νήσου, αλλά και ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων είναι ζητήματα που έχουν έναν πολύ, ναι, επιθετικό χαρακτήρα ή ένα προκλητικό χαρακτήρα, θα έλεγα».
 
 Είναι, συνέχισε, «ένα καλό σημάδι ότι το πλοίο Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, αλλά στα ανοικτά της Κύπρου εξακολουθούμε να έχουμε γεωτρητικές δραστηριότητες. Έχουμε πει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα ασχοληθούμε για ακόμα μία φορά με το ζήτημα και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην όλη κατάσταση. Αυτό θα συμβεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε».

Από την άλλη πλευρά, είπε η Καγκελάριος, «η Τουρκία είναι η χώρα, η οποία πιθανότατα έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, στην οποία συνέβαλαν ασφαλώς και χώρες της Δύσης».
 
 Πάνω από 3 εκ. Σύροι πρόσφυγες, αλλά και σίγουρα 1 εκ. άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε. «Και αν κοιτάξουμε πόσο πολύ έχουμε εμείς στην ΕΕ δυσκολευτεί με το ζήτημα της μετανάστευσης, τότε οφείλεται στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός γι’ αυτά που προσφέρει στο συγκεκριμένο πεδίο», είπε η κ. Μέρκε.
 
 Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και είμαι υπέρ του να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε ως προς αυτό την Τουρκία. Γιατί είναι σίγουρα καλύτερο για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους, τη Συρία, από το να ζουν στα κράτη της ΕΕ. Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι έχουμε μία υποχρέωση. Γνωρίζουμε πόσο δυσκολευτήκαμε, και στη Γερμανία, να υποδεχθούμε έναν ασφαλώς μεγάλο αριθμό προσφύγων, ποιες συζητήσεις έγιναν επ’ αυτού και γι’ αυτό και κατανοώ τι προσφέρει σε αυτό το θέμα η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα και πριν, όλα αυτά θα είναι καταρχήν θέματα συζήτησης το Δεκέμβριο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Δεν μπορεί να υπάρξουν δυο κράτη στην Κύπρο, λέει στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Γαλλίας
08:30
Ισημερινός: Ο δήμος της Γουαγιακίλ σκοπεύει να αγοράσει απευθείας εμβόλια για τον νέο κορονοϊό
08:27
Βοσνία: Δραματική αύξηση με 29 θανάτους εξαιτίας της COVID-19
08:22
Ρουμανία: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό
08:18
Διάστημα: Εξερράγη και ο τρίτος υπό δοκιμή πύραυλος Starship
08:15
Αστυνομία: Επί ποδός λόγω Τσικνοπέμπτης
08:11
20000 εμβόλια της αστραζένεκα, θα παραλάβει η Κύπρος αρχές της επόμενης βδομάδας
08:07
Σε 203 καταγγελίες πολιτών για παραβίαση των μέτρων προχώρησε η Αστυνομία
08:04
Πάνω από 115 εκ. τα κρούσματα παγκοσμίως, στα 2,57 εκατ. οι θάνατοι
07:25
Κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες μέχρι τις 0800
07:07
Σλοβακία: Η δεύτερη-χώρα μέλος της ΕΕ που παρέλαβε φορτίο δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
06:54
Κολομβία: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand