Τσαβούσογλου στην Βουλή: Δεν πρέπει να μιλάμε για ομοσπονδία αλλά για λύση δύο κρατών

“Δεν πρέπει να μιλάμε για ομοσπονδία, αλλά για ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών στην Κύπρο”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υποστήριξε ακόμη ότι “δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τη λογική η Ελλάδα να ζητά 40 χιλιάδες τχλμ για Καστελόριζο”.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Μεβλούτ Τσαοβούσογλου είπε ότι θα κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια για να επαναφέρουν τις σχέσεις τους σε ένα θετικό περιβάλλον για το στρατηγικό συμφέρον και των δύο χωρών.
 
Κατά την ενημέρωσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό για το 2020, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι  “όπως γνωρίζετε έχουμε εκφράσει τις αντιλλήρσεις μας για μονομερή και αντίθετα με το διθνές δίκαιο βήματα που έχουν γίνει κατά της Τουρκίας και των Τ/Κ σε αυτήν την περιοχή  και ταυτόχρονα συνεχίζσαμε τις εκκλήσεις μας για διάλογο”. “Ωστόσο, απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις μας, είδαμε να γίνονται πάντοντε βήματα αποκλεισμού μας και προκλητικά. Επομένως, πήραμε την πρωτοβουλία να προστατεύσουμε στο πεδίο της δράσης τα δικαιώματά μας, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου. Δεν είναι δυνατόν η  Τουρκία, η οποία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο,να δεχτεί να φυλακιστεί στις ακτές της. Η Ελλάδα θέλει 40 χιλιάδες τ.χλμ ΑΟΖ για ένα νησί των 10 τ.χλμ, το οποίο απέχει 2 χμ από τη χώρα μας και 580 χμ από την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τη λογική. Καμιά πρωτοβουλία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και οι Τ/Κ δεν είναι δυνατόν να πετύχει. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την πρόταση του προέδρου μας για μία διάσκεψη με θέμα την ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο Τούρκος Υπουργός υποστηριξε πως ο  λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού είναι η αδιάλλακτη και στρεβλή  νοοτροπία της Ε/κ πλευράς. “Αυτή η νοοτροπία βλέπει τους Τ/Κ ως μειονότητα, όχι ως ισότιμο εταίρο, και δεν θέλει να μοιραστεί ούτε την εξουσία ούτε τους φυσικούς πόρους του νησιού. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει να μιλάμε για ομοσπονδία, αλλά για ένα μοντέλο λύσης δύο κρατών. Η βούληση των Τ/Κ προς αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε στις τελευταίες ΄εκλογές’. Περιμένουμε από όλους να σεβαστούν αυτήν τη βούληση. Και τις εργασίες μας τις κάνουμε σε πλήρη συντονισμό με τους Τ/Καδελφούς μας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η στάση μας τέθηκε σαφώς και από τους ‘δύο Προέδρους’ κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου μας στη Λευκωσία”. 
 
“Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο επηρεάζουν επίσης τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Το δίδυμο Ελλάδα - ‘Ε/κ διοίκηση’ δεν είναι μόνο. Ορισμένα μέλη μεταφέρουν τα διμερή προβλήματα με τη χώρα μας στην ΕΕ. Φόρεσαν τη λεγόμενη  μάσκα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τη χρησιμοποιούν εις βάρος μας συνεχώς”.
 
Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως “η ΕΕ πρέπει να σταματήσει αυτό το λάθος”. “Εάν το κάνει, τότε όλη η Ευρώπη θα κερδίσει από τη συνεργασία μας. Εάν όχι, τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα υποφέρει. Περιμένουμε από την ΕΕ να αντιληφθεί τα λάθη που κάνει και να δει την αξία που θα αποφέρει μια ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική σχέση και για τα δύο μέρη. Στις επαφές μας με την ΕΕ, τονίζουμε την επιθυμία μας για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Και δεν είμαστε μόνοι. Ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ υπάρχουν κάποιοι που αναγνωρίζουν το δίκαιο των προειδοποιήσεών μας, ενώ στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία για σταθερότητα της Ευρώπης». 
 
Για τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι προσπαθούν να διατηρούν επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις διαφορές απόψεων σε θέματα που αφορούν στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, όπως η Συρία και ειδικά η Λιβύη. “Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αρνητικοί παράγοντες που επισκιάζουν τις σχέσεις μας”, είπε ο Τουρκος Υπουργός αναφέροντας ως παραδείγματα τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στους γκιουλεντιστές και το PKK/PYD/YPG, ενώ όπως είπε οι ΗΠΑ “δεν παραμέρισαν τη γλώσσα των κυρώσεων και των απειλών”. “Συνεχίζουν να συνδέουν την αγορά των S-400 με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα F-35 και τις κυρώσεις CAATSA, ζημιώνοντας τις αμυντικές μας σχέσεις”, ανέφερε ο Τουρκος Υπουργός.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, θα κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια για να επαναφέρουν τις σχέσεις τους σε ένα θετικό περιβάλλον για το στρατηγικό συμφέρον και των δύο χωρών.  Για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αποτελούν σημαντική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. “Έργα όπως ο αγωγός Turkish Stream, που εγκαινιάσαμε στις 8 Ιανουαρίου και ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου, τον οποίο σκοπεύουμε να θέσουμε σε λειτουργία το 2023, είναι τα εξέχοντα θέματα των διμερών μας σχέσεων”. Όπως είπε, αν και υπάρχουν ζητήματα για τα οποία δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τη Ρωσία, αποδίδουν σημασία στη διατήρηση του διαλόγου. 
 
Πηγή: Άννα Ανδρέου

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Δίωρη στάση εργασίας από ωρομίσθιο προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων στις 10 Μαρτίου
09:52
Ξεπέρασαν 116 εκ τα περιστατικά COVID διεθνώς, στα 2,58 εκ οι θάνατοι, αποθεραπεύτηκαν άνω των 91 εκ άτομα
09:50
Προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα ύψους τριών μέτρων σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό
09:42
Καναδάς: Οι αρχές αποφασίζουν για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
09:39
Κινητή μονάδα θα κάνει αύριο εμβολιασμούς στην Αθηένου σε άτομα άνω των 65 ετών
09:24
Ομόνοια - Ανόρθωση: Για το νοκ-άουτ οι"πράσινοι", για την επιστροφή η "Κυρία"
09:21
Καρμιώτισσα - Ε.Ν.Π.: Αγώνας με φόντο την "ελπίδα" για παραμονή
09:18
Σημαντικά παιχνίδια στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής της Β' κατηγορίας
09:15
Επέστρεψε στις επιτυχίες το ΑΠΟΕΛ στο Φούτσαλ
09:11
Μία ανάσα από τον τίτλο η Ομόνοια στην πετόσφαιρα ανδρών
09:08
Η Τσέλσι "βύθισε" την Λίβερπουλ - Αρνητικό ρεκόρ για τους "κόκκινους"
09:04
"Καλπάζει" η Ίντερ
09:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand