Παρέμβαση Προέδρου Αναστασιάδη στο Economist

Κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από ξένες εξαρτήσεις, εγγυήσεις, δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης και παρουσία ξένων στρατευμάτων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό στο Συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι το τρέχον απαράδεκτο στάτους κβο ή οποιεσδήποτε ιδέες που αποκλίνουν από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι βιώσιμες επιλογές.
 
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί  περιβάλλον ευνοϊκό για τη διεξαγωγή εποικοδομητικών και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεων, επί ίσης βάσεως και όχι υπό το καθεστώς εκφοβισμού και απειλών.
 
Αναφερόμενος στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε την Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Είπε ότι πρόκειται για ενέργειες που συνεχίζονται, παρά την εκφρασθείσα πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο στο οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.
 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε εκ νέου τη νέα πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου
 

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Αβέρωφ Νεοφύτου: Η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους
08:17
Στους 44 οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο ΓΝ Αμμοχώστου
08:06
Την Ουκρανία πλήττει 3ο κύμα της πανδημίας, δεν αποκλείεται νέο εθνικό lockdown
07:54
To μήνυμα ότι το Κυπριακό πρέπει να τίθεται πάνω απ' όλα έστειλαν από την εκπομπή " Προκλήσεις" Άβερωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού
07:23
Συνομιλίες στη Λευκωσία ενόψει και της άτυπης πενταμερούς θα έχει σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ
07:00
Γαλλία-Covid-19: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων συνδέονται με τη βρετανική παραλλαγή
06:52
Κίνα: Πάνω από το 6% του ΑΕΠ ο στόχος για το 2021
06:39
Νέα Ζηλανδία: Χιλιάδες πολίτες απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους
06:21
ΗΠΑ- Covid-19: Λιγότερα από 40.000 κρούσματα σε 24 ώρες, για 1η φορά από τον Οκτώβριο
06:09
04 Μαρτίου
Το μοντέλο λύσης δύο κρατών θα τεθεί στη Γενεύη, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
21:39
Νέος σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
21:20
Αναλυτής Brookings : «Στην Ουάσιγκτον καταλαβαίνουν πια πως η Τουρκία είναι το πρόβλημα»
21:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand