Coreper: Η ΕΕ θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αστακών από τις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε σήμερα ένα πρώτο πακέτο δασμολογικών αμοιβαίων παραχωρήσεων με τις ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, η ΕΕ θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αστακών. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς τους σε ορισμένα προϊόντα της ΕΕ που εξάγονται στις ΗΠΑ. Αυτό το πακέτο δασμών είναι η πρώτη μείωση δασμών ΕΕ-ΗΠΑ σε δύο δεκαετίες. Η απόφαση εγκρίθηκε σήμερα από πρεσβευτές της ΕΕ και θα κοινοποιηθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα ψηφίσει επί του κανονισμού σε προσεχή σύνοδο ολομέλειας.

Η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων αποφάσισε σήμερα να υποστηρίξει τη θέσπιση της κοινής δήλωσης, η οποία ανακοινώθηκε στις 21 Αυγούστου 2020 από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την κατάργηση ή μείωση των ισχύ δασμών. Η δασμολογική ανακούφιση αναμένεται να αυξήσει την πρόσβαση τόσο στις αγορές της ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ κατά περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το πακέτο θα μεταφραστεί σε μείωση των δασμών των ΗΠΑ για εξαγωγές της ΕΕ αξίας περίπου 160 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων γευμάτων, των κρυστάλλων σκευών, των επιφανειακών παρασκευασμάτων, των προωθητικών σκονών, των αναπτήρων και των ελαφρύτερων ανταλλακτικών. Οι Αμερικανοί παραγωγοί θα επωφεληθούν από την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές ζώντων και κατεψυγμένων προϊόντων αστακού. Οι αμερικανικές εξαγωγές αυτών των προϊόντων στην ΕΕ αξίζουν περίπου 111 εκατομμύρια δολάρια.

Και οι δύο πλευρές θα εξαλείψουν ή θα μειώσουν δασμούς με βάση το κανόνα του πλέον ευνοημένου MFN. Τα μέτρα θα ισχύσουν με αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2020 για πέντε χρόνια

"Αυτό το δασμολογικό πακέτο συνεπάγεται οφέλη και για τις δύο πλευρές και μειώνει το κόστος των εισαγωγών κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας COVID-19. Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ αξίζει πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, είναι η μεγαλύτερη και πλέον σημαντική οικονομική εταιρική σχέση στον κόσμο. Είναι καιρός να προχωρήσουμε, να εμβαθύνουμε τη διατλαντική μας συνεργασία και να επιλύσουμε τις εκκρεμείς διαφορές μας", δήλωσε σχετικά ο Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
«Σταθερή ροή» κρατήσεων προς Κύπρο αναμένουν οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
18:40
Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος καλοκαιριού
18:23
Ελλάδα: 1913 νέα κρούσματα- 28 νέοι θάνατοι- 357 διασωληνωμένοι
17:56
Eν αναμονή των αυριανών αποφάσεων για χαλαρώσεις, σε δύο φάσεις η επιστροφή μαθητών, παραμένουν sms και απαγόρευση κυκλοφορίας
17:44
Διοικητής:Δεν είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα η ΚΤΚ στο ΚΕΠ, ανακοίνωσε πρόστιμο για υπόθεση Λόου
17:23
Παραδίδεται η οδός Ρηγαίνης, κλείνει η Βουλγαροκτόνου, λέει ο Δήμος Λευκωσίας
17:14
ΗΠΑ:Μία ανάσα από την έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson
16:56
Συνολικά 58 σημεία για rapid tests την Πέμπτη
16:45
Στις πρώτες θέσεις η ΚΔ ως προς τον εμβολιασμό των ατόμων 80 και άνω
16:26
Εκδίκηση υπόσχεται ο Ερντογάν
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand