Οι 27 ΥΠΕΞ θα εξετάσουν τις εξελίξεις σε Βαρώσι και Ανατολική Μεσόγειο σε τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν την Πέμπτη εκ νέου τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τις ενέργειες και δηλώσεις Ερντογάν το Σαββατοκύριακο στο Βαρώσι, σύμφωνα με σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει για τις επικείμενες εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου (με τηλεδιάσκεψη η οποία θα ολοκληρωθεί περί τις 14:00 τοπική ώρα), τόνισε ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος Υπουργός και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσουν τα κράτη μέλη για τις εξελίξεις και οι 27 θα εξετάσουν την κατάσταση, αλλά, όπως είπε, δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

"Το θέμα μπήκε στην ατζέντα διότι είχαμε εξελίξεις και οι 27 πρέπει να ενημερωθούν". Τόνισε ότι "ισχύει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θέλουμε πλήρη διάλογο με την Τουρκία για όλο το πλέγμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ", σημείωσε.

"Όμως τώρα, έχουμε αλλαγή του status quo στο Βαρώσι, αλλά και ένα μήνυμα Ερντογάν που πηγαίνει τελείως αντίθετα στο δόγμα του ΟΗΕ για την Κύπρο", τόνισε. "Εμείς θέλουμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που θα εδράζεται στις αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο", εξήγησε.

"Το μήνυμα Ερντογάν ήταν ενάντια στην ΔΔΟ. Τώρα ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει τις 2 κοινότητες και τις 3 εγγυήτριες δυνάμεις και εμείς μιλήσαμε μαζί του και του εξηγήσαμε ότι η επίλυση του κυπριακού είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ, ο Ερνγογάν πάει τελείως αντίθετα στο δόγμα ΟΗΕ για το νησί. Η επίλυση για εμάς είναι κλειδί για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο", εξήγησε, παραπέμποντας σε απόφαση το Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στο ίδιο κομμάτι της ατζέντας επί των τρεχουσών υποθέσεων, οι Υπουργοί θα ξεκινήσουν με μια ανασκόπηση της κατάστασης μετά  τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενόψει και της πιο πλήρους συζήτησης για το θέμα που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο.

Οι 27 θα αναζητήσουν τρόπους επανεκκίνησης της διατλαντικής συνεργασίας, ενώ η αλληλεπίδραση συνεχίζεται με την τρέχουσα διοίκηση των ΗΠΑ ως την 21η Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το Αφγανιστάν και την Λευκορωσία. Ειδικά στη Λευκορωσία, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και ο Λουκασένκο δεν προσέρχεται σε εθνικό διάλογο για να εξέλθει από την κρίση.

Επιπλέον οι 27 θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία και την κατάπαυση του πυρός, εξετάζοντας το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ στο ζήτημα, μετά από εισήγηση της Γαλλίας. Ο 27 θα εξετάσουν και την πορεία της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβυή και την πορεία του εθνικού διαλόγου στη χώρα αυτή.  

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαρτίου
ΔΗΣΥ για αξιολόγηση Standard & Poor's: Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις
16:21
Τοποθετήσεις κομμάτων για την παρούσα φάση του Κυπριακού
16:14
Άντρος Κυπριανού: Η ενότητα δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με αλληλοσεβασμό
16:08
Για πρώτη φορά η Κύπρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ
15:43
Το Twitter δοκιμάζει μια λειτουργία "undo send", κατά τη διάρκεια της αποστολής ενός tweet
15:40
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε η βασιλική οικογένεια του Καρναβαλιού από την Λεμεσό
15:26
Η ΕΕ ζητεί πρόσβαση στα εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στις ΗΠΑ
15:03
Ελληνικές διπλωματικές πηγές:Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο
14:47
Στα ημιτελικά του Ρότερνταμ ο Τσιτσιπάς με ανατροπή επί του Κατσάνοφ
14:44
Το ρόβερ Perseverance της NASA διήνυσε τα πρώτα μέτρα στον Άρη
14:39
Στην Κύπρο την Κυριακή η Λουτ, συναντήσεις με ηγέτες τη Δευτέρα
14:26
ΠτΔ για εμβολιασμούς: Η ασπίδα προστασίας μεγαλώνει και μαζί της μεγαλώνει και η ελπίδα για επιστροφή στην καθημερινότητα
14:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand