Η Κομισιόν ενέκρινε σύμβαση για 225 + 180 εκ. δόσεις εμβολίων από την CureVac

Η Κομισιόν ανακοίνωσε μόλις, ότι ενέκρινε το πέμπτο της συμβόλαιο για προμήθεια εμβολίων, αυτή τη φορά με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac, για αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς δυνατότητα για επιπλέον 180 εκατομμύρια δόσεις, όταν το υπό ανάπτυξη  εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό έναντι του COVID-19.

Η σημερινή σύμβαση με την CureVac προστίθεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και τις επιτυχημένες διερευνητικές συνομιλίες με τη Moderna. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη, αφού τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν το εμβόλιο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή να το επαναπροσανατολίσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά "ότι λίγες μέρες μετά τη σύμβασή μας με τη BioNTech και την Pfizer, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα συμφωνία με μια πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία".

"Η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει δίκαιη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου", ανέφερε.

"Τα περισσότερα από τα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προχωρημένη φάση κλινικών δοκιμών, ελπίζουμε ότι η έγκριση θα επιβεβαιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα, μετά τα οποία θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία", τόνισε η Πρόεδρος.

Από την πλευρά της η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι "με τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με COVID σε ολόκληρη την ΕΕ, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο κρίσιμο από ποτέ για την αποφυγή της πανδημίας. Με αυτήν την πέμπτη συμφωνία προαγοράς εμβολίου, επεκτείνουμε περαιτέρω την πιθανότητα οι πολίτες της ΕΕ και οι οικονομίες μας να μπορούν σύντομα να επιστρέψουν με ασφάλεια στην κανονικότητα. Αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στη στρατηγική μας για τα εμβόλια και απόδειξη για τα οφέλη της συνεργασίας σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας".

Η CureVac είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία που εδρεύει στη Γερμανία και η οποία υπέγραψε συμφωνία δανείου 75 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στις 6 Ιουλίου για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου εμβολίου κατά του COVID-19. Η CureVac πρωτοπορεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων βασισμένων στο messenger RNA (mRNA), που μεταφέρεται σε κύτταρα από νανοσωματίδια λιπιδίων. Η βασική αρχή είναι η χρήση αυτού του μορίου ως φορέα δεδομένων για πληροφορίες, με τη βοήθεια του οποίου ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να παράγει τις δικές του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.

Η Κομισιόν έλαβε απόφαση να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο βάσει μιας ορθής επιστημονικής αξιολόγησης, της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε, της εμπειρίας της εταιρείας στην ανάπτυξη εμβολίων και της παραγωγικής ικανότητάς της να τροφοδοτεί ολόκληρη την ΕΕ.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:37

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουλίου
Παλαιστίνιος έφηβος νεκρός από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια επεισοδίων
11:31
Γερμανία: Στους 180 οι νεκροί από τις πλημμύρες- 150 άνθρωποι αγνοούνται ακόμα
11:07
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά
10:40
Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου: Το πιο σημαντικό όπλο ενάντια στον κορονοϊό είναι ο εμβολιασμός
10:29
ΟΚΥΠΥ: Σταθεροποίηση παρουσιάζει το ποσοστό θετικότητας-Εξισορρόπηση νοσηλειών-εξιτηρίων
10:15
ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικής σημασίας θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΚΔ
09:59
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης
09:54
Ο Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου στο Ba1 με σταθερή προοπτική
09:34
Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας με σκοπό τη σταθεροποίηση της διμερούς σχέσης
09:17
Ικανοποίηση για τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι εξέφρασε ο δήμαρχος Αμμοχώστου
08:56
Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Αφγανό ομολόγό του για τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη
08:47
Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές ενέργειες- Διπλωματικές διεργασίες από τη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων
08:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand